Így vethetsz véget az éjszakai forgolódásnak

Szinte mindenki szembesült már az álmatlanság jelenségével. Forgolódsz, ásítozol, birkákat számolsz, de semmi nem segít. Aztán persze kínodban nekiállsz számolgatni, hogy ha ebben a szent pillanatban elaludnál, mennyi időd maradna a reggeli ébresztődig, és csak egyre feszültebb leszel, míg arra eszmélsz, hogy újra reggel van, és finoman szólva sem vagy kipihent. Nem ígérjük, hogy örökre megszabadítunk az álmatlanság démonától, de van pár tippünk a könnyebb elalvás érdekében!

Illatok és aromák

Segítheti az elalvást, ha például diffúzor és illóolajok segítségével olyan illatfelhőbe borítod a hálószobádat, amely nyugtató hatással van rád. A legklasszikusabb megoldás erre a levendula, de sokaknak a meleg, fűszeres illatok is segítenek a megnyugvásban.

A levendula egyébként teakeverékek alkotóelemeként is fogyasztható, és így is kifejti a hatását.

Kapcsolj ki!

Unásig ismételgetett tudnivaló már, hogy a különböző képernyők milyen káros hatással lehetnek a szervezetünkre. Sajnos az elalvást is megnehezítik, hiszen azt az érzetet keltik a testünkben, hogy még nappal van, tehát ébernek kell lennünk.

Érdemes elalvás előtt nagyjából egy órával már letenni a különböző kütyüket, és inkább könyvet vagy újságot olvasni.

Csak pontosan, szépen...

Sokat segíthet az is, ha pontos napi rutint alakítunk ki magunknak. Ha mindennap nagyjából ugyanakkor kelünk fel és fekszünk le, a szervezetünk hamar hozzászokik ehhez a kiszámítható életvitelhez, ezáltal pedig könnyebben el tudunk aludni.

Érdemes lehet estére is lefekvési emlékeztetőt beállítani, amivel időben jelzed magadnak, hogy nem szabad a Netflix előtt ragadnod.

Meditálj!

A nehéz elalvást sokszor az okozza, hogy még lámpaoltás után is a másnapi teendőink, fontos határidők vagy az elmúlt nap történései töltik ki a gondolatainkat. Ezen csak az segít, ha tudatosan máshová összpontosítjuk a figyelmünket, ennek pedig remek formája a meditáció.

Ma már többféle app és interneten fellelhető hanganyag létezik, melyek különböző típusú meditációkon vezetnek bennünket végig, csak rajtad múlik, mit választasz!