2020 pozitív oldala: a legmegdöbbentőbb űrbéli felfedezései

Bár a 2020-as év tele volt váratlan fordulatokkal, rengeteg új, égető (és közeli) problémával szembesültünk, az emberiség mégsem veszítette el az űr iránti érdeklődését. Mutatjuk, mik voltak az év legizgalmasabb hírei e téren.

Több tavat is találtak a MarsonAz Európai Űrügynökség kutató egysége 2018-as kutatás eredményeit akarta bizonyítani, és sikerrel is járt. Korábban kimutatták, hogy a vörös bolygó felszíne alatt víz található, tavaly azonban bebizonyosodott, hogy nemcsak víz, hanem számos tó rejtőzik más „nedves területek" mellett. Ez kulcsfontosságú lehet annak vizsgálatában, hogy lehet-e élet a Marson.

Több tavat is találtak a Marson
Több tavat is találtak a MarsonFotó / ESA

Belélegezhető oxigén egy másik galaxisbanEgy februárban közzétett felfedezés számolt be arról, hogy a Tejúttól 581 millió fényévre található Markanian, a 231 névre hallgató galaxisban, belélegezhető oxigént találtak a kutatók. A történelem folyamán először történt ilyen.

A bolygó, ahol vas eső esikA Wasp-76b nevű bolygó hemzseg a különös környezeti körülményektől. Egyik oldalán folyamatosan nappal van, míg a másikon folyamatosan éjszaka és a két oldal között 1000 Celsius-fokos a hőmérséklet-különbség. Ebből adódik az is, hogy a bolygó éjjeli oldalán lecsapódó vas – bár 1400 Celsius-fokos forróságú – elég hideg ahhoz, hogy felhőkké álljon össze és esőként, akár cseppekben essen le a másik oldalon.
Megvan, hogy lehet oxigént csinálni a MarsonEzzel a felfedezéssel komoly lépést tett az emberiség afelé, hogy végére járjon a kérdésnek, ami már oly rég foglalkoztatja: élhetünk-e a Marson, és ha igen, hogyan? A St. Louis-i Washington Egyetem tudósai a fagyott sóoldatot elektrolízis segítségével választották szét oxigénre és hidrogénre. Jól jön a segítség a NASA-nak, akik már amúgy is a Marson, helyben előállítható oxigénen dolgoztak és széndioxidot akartak erre használni.