Ha a zsebedben tartod a telefonod, már valószínű te is érezted ezt: a fantomrezgések

Nyugodtan sétálgatsz, esetleg ülsz valahol, a telefonod lenémítva. Hirtelen kapsz egy üzenetet, gyorsan előkapod a telót, feloldod a képernyőt, és hiába érezted egészen biztosan a rezgést, nem volt értesítés. Ez a fantomrezgés: az érzés, hogy a zsebben lévő készüléked jelzett, pedig valójában nem történt vele semmi.

Közös bennünkA Georgiai Egyetem professzora, dr. Robert Rosenberger szerint széles körben tapasztalt halucinációról van szó. Az általuk végzett kutatásokban megesett, hogy a résztvevők kilencven százaléka számolt be arról, hogy fantomrezgéseket érzékelnek a mindennapok során. Könnyen lehet, hogy te magad is ebbe a csoportba tartozol, de pánikra semmi ok! Ezek a hallucinációk nem jelentik azt, hogy kezdesz megbolondulni.

Mennyire komoly probléma?Arról, hogy mi váltja ki ezeket a tapasztalatokat, még nem egyezett meg a tudomány, de több feltételezés is van. Egyesek szerint a technológiák használata átprogramozza az agyunkat, és ennek a mellékhatása.

Rosenberger szerint viszont ez inkább a telefonnal kapcsolatban megtanult szokásoknak a terméke. A telefonokat a szemüvegekhez hasonlítja, mivel azokat is megtanulja a test a saját részeként kezelni. Ennek folyománya, hogy a test ösztönösen érzékeli a telefont, viszont így az anyagok mozgása, az izmok összerándulása be tudja csapni érzékelésünket.

Ezek a hallucinációk nem jelentik azt, hogy kezdesz megbolondulni.Fotó / 123RF

Más vélemények azt mondják, hogy ezek a hallucinációk a folyamatos kapcsolat szülte görcsnek is tulajdoníthatók. A fantomrezgés ezek szerint ahhoz hasonlít, mint amikor a szemed sarkában fenyegető alakot látsz, odarántod a fejed, de csak egy furcsa bokor van melletted.

Új probléma lévén biztos válasz még nincs a kérdésre, de az tuti, hogy a mindennapok része, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.