Hogy micsoda?! A London híd, amit Arizonába költöztettek

Londonban ahány épület tekint vissza évszázados múltra, legalább annyit bontottak le és tüntettek el nyomtalanul, történelmi világváros, ahol egyszerre van jelen az új és a régi. A London híd (vagy London Bridge) története is a középkorban kezdődik és szerkezete többször átalakult az évszázadok során, egészen 1831-ig, ekkor épült helyére az „Új" London híd, aminek elődjénél is kalandosabb lett a sorsa.

SüllyedünkAz „új" híd alig több mint száz évig állt, mivel hamar egyértelművé vált, hogy süllyed – ez soha nem jó, ha egy hídról beszélünk, de nyolcévente két és fél centiméter végképp a határértékeken kívül esett.

A gránittömbökből épült szerkezetet bontásra ítélték, ekkorra került a képbe a helyi tanács tagja, Ivan Luckin, aki azt az ötletet vetette fel, hogy adják el a hidat. Az őrültségnek vélt ötlet jónak bizonyult, amikor a hírre felfigyelt egy amerikai olajmágnás, Robert P. McCulloch ingatlan ügynöke.

Fotó / Hoverphotos

All-in, babyMcCulloch is badarságnak tartotta, hogy megvegyen egy 19. századi hidat, de valamit kezdenie kellett az 5260 hektárnyi sivataggal, amit Arizonában vett az államtól, azzal a feltétellel, hogy fejleszteni fogja. Végül beadta a derekát, és a londoni híd egyenként felszámozott darabjait keresztül szállították a fél világon.

Kezdetben a közvélemény is szkeptikus volt, de a helyzet abszurditásának ellenére (vagy éppen annak köszönhetően) McCulloch befektetése többszörösen megtérült. A London híd a Grand Canyon után az állam második legnagyobb látványossága lett. A hídnak otthont adó Lake Havasu City lakossága pedig párszázról tízezer fölé emelkedett a hetvenes években, ma pedig több mint ötvenezren lakják a várost.