A tiltólistás malacnévtől 23 millió bicikliig - 7 meglepő tény Európa országairól

Európa sokszínű és népes, számos ország összessége egy viszonylag kisebb kontinensen. Bár európaiként sokat tudunk a kontinensről, ezek a tények viszont mindenki számára meglepőek lehetnek.

Franciaországban tilos Napóleonnak nevezni a malacokat

A meglepő szabály a napóleoni időkhöz vezethető vissza, ugyanis az uralkodó nem akarta megosztani a nevét az állattal. A törvény azóta sem került eltörlésre, ugyan a lebukás esélye igencsak alacsony a szabály megszegése esetén.

A British Museum gyűjteményének csupán 1 százaléka látható

A világhírű múzeum teljes gyűjteménye óriási – a körülbelül 8 millió darabból álló kollekciónak 1 százaléka, azaz megközelítőleg 80 ezer művet állítanak ki egyszerre.

The British Museum
The British MuseumFotó / The British Museum

Svájcban tilos bizonyos állatokból csak egyet tartani

A szabály elsőre értelmetlennek tűnhet, a magyarázat azonban logikus; bizonyos állatfajták, például a nyulak kifejezetten közösségi beállítottságúak, így egyedüliként való tartásuk kegyetlenség(nek tekinthető) velük szemben.

Izlandon nincsenek szúnyogok

Csábítóan hangzik, ugye? A szúnyogok hiányának oka a szigeten egyszerű; sem a környezet, sem a klíma nem alkalmas a szaporodásukra és elterjedésükre.

Kék Lagúna
Kék Lagúna

Norvégiában lovaggá ütöttek egy pingvint

A felettébb viccesen hangzó esemény nem mostanában esett meg először; az első lovaggá ütött pingvin 1972 és 1987 között élvezhette a lovagi cím előnyeit és hátrányait.

Hollandiában több bicikli van, mint lakos

Hollandiában a biciklizés igencsak népszerű a lakosság körében; szinte mindenkinek van legalább egy a praktikus közlekedési eszközből. Mára olyannyira megnőtt a számuk, hogy 23 millió bicikli jut az ország 17 milliós népességére.

Amszterdam
AmszterdamFotó / 123RF

Monacóban a legmagasabb a várható élettartam

Monacóban meglepően magas, 89,4 év az átlagos várható élettartam, amivel nemcsak Európában, hanem világszerte is az első helyen áll.