Fehér foltok és levékonyodás - mit üzen a körmünk?

A jó megjelenés része az ápolt kéz és köröm, előfordul azonban, hogy a köröm színe, formája megváltozik. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket, amik akár valamilyen szervi elváltozásra, vitaminhiányra, stresszre is utalhatnak, de elváltozást okozhat a köröm betegsége vagy a nem megfelelő ápolás is.

Tünet: fehér foltok a körmön

A körmön megjelenő fehér foltoknak, pöttyöknek számos oka lehet. Gyakori elváltozás, a foltok kiterjedése eltérő. A köröm teljes kifehéredése bizonyos antibiotikumok mellékhatásaként jelentkezhet, az egy-egy körmön megjelenő pötty a köröm sérülésére utal, míg az összes körmön észlelhető elváltozás inkább vitaminhiány következménye. Előfordul, hogy ez a körömprobléma öröklődik.

Mit tehetsz?  

Ha a szüleidtől örökölted a hajlamot, nem sokat tehetsz ellene. Jobb, ha elfogadod, hogy az idő múlásával az elváltozás egyre erőteljesebb lesz. Ha sérülés következménye a fehér folt, vigyázz a körmödre, mert ezeken a területeken a köröm többnyire puha és gyenge. Használj színtelen körömerősítőt, és mindenképpen kerüld az agresszív kezeléseket – pl. a műköröm nem oldja meg a problémát és polírozni sem szabad ilyenkor. Vitaminhiánynál törekedni kell a megfelelő táplálkozásra, ha szükséges, szedj étrendkiegészítőket, illetve erősítsd a körmeid olajos pakolással (olívaolaj, argánolaj, jojobaolaj stb.) és körömerősítők használatával.

Tünet: száraz köröm és körömágy

Legtöbbször a hideg szárítja ki ezeket az érzékeny területeket, de a vegyi anyagok – mosogató- és mosószerek, hígítók, festékek stb. – is erősen szárító hatásúak, így alakul ki ez a körömprobléma.

Mit tehetsz?  

A körömlemez teljes hidratálása kulcsfontosságú, különösen hideg időben. A körömágy bőrét kend át tápláló olajokkal, és ha mégis beszakad, óvatosan vágd le. Vigyázz, hogy teljesen ne távolítsd el, mert ez egy élő szövet, amelynek a feladata megakadályozni a baktériumok bejutását a bőrbe. A megelőzés a legjobb módszer: takarításhoz, mosogatáshoz használj gumikesztyűt, télen pedig mindig védd a kezed a hideg ellen meleg kesztyűvel. Ne feledkezz meg a hidratáló, vitaminokban gazdag kéz- és körömápolók használatáról sem, és a kézkiszáradást is megakadályozhatod, ha elegendő folyadékot fogyasztasz a nap folyamán.

A jó megjelenés része az ápolt kéz és köröm.
A jó megjelenés része az ápolt kéz és köröm.Fotó / 123RF

Tünet: piros, gyulladt körömágy

A körömágy gyulladását baktériumok okozzák, melyek apró, helyi sérüléseken keresztül jutnak a köröm alá.

Mit tehetsz?  

Megfelelő körömvágási technikával elkerülheted a gyulladás kialakulását. Ha már megtörtént a baj, helyi párakötéssel, antibiotikumos kenőccsel csökkenthető a gyulladás. Előfordulhat, hogy sebészi beavatkozásra is szükség van.

Tünet: sárga körmök

Az intenzív, erős színű körömlakkok sárgára színezik a körmöt, de a nikotin is okozhat sárgás elszíneződést. (Ez utóbbi általában a középső és mutatóujj körmét színezi meg. 

Mit tehetsz?  

Ha erős színű körömlakkot – vöröset, kéket, feketét, bordót, lilát – használsz, érdemes tápláló, ápoló hatású alapozó lakkot felvinni a szín alá. A sárga körmöket széppé varázsolhatod különböző fehérítő ecsetelők segítségével. És persze, ha dohányzol, hagyd abba!

A cikk teljes terjedelmében a dietaesfitnesz.hu oldalról került átvételre.