Miért használnak hűtőt az eszkimók? Érdekes tények a hóról

Az egyik legszebb dolog télen a hóesés. A csöndesen hulló hópelyhek látványa és a talpunk alatt ropogó puha hó varázslatos tud lenni. De vajon mennyit tudunk erről a különlegesen gyönyörű jelenségről? Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a hóról.

A hó színe nem fehérHabár fehérnek látjuk, a hó valójában színtelen. A benne található jégkristályok összekapcsolódásuk során visszatükrözik a fényt, melynek hatására szemünk fehérnek lát egy hóval borított tájat. Ennek oka, hogy a kristályok a fény minden frekvenciáját visszaverik, amelyek együttesen fehér szín látszatát okozzák.

A világ legnagyobb hópelyheA hópelyhek a felhőkben lévő apró, megfagyott vízcseppek. Ezek a csapadékhullás során összeakadnak, és egyre nagyobb kristályokat alkotnak. A világ eddigi legnagyobb hópelyhét a Guiness Rekordok Könyvében jegyezték fel, eszerint 1887-ben egy 38 cm hosszú, és 20 cm széles hópelyhet találtak.

Az eszkimók is használnak hűtőtGrönlandon a napi hőmérséklet sokszor elérheti a -40 fokot is, amelyben az ételek másodpercek alatt megfagynának. Éppen ezért, hogy az élelem normális hőmérsékletű maradjon, az eszkimók is használnak hűtőt.

Habár fehérnek látjuk, a hó valójában színtelen.
Habár fehérnek látjuk, a hó valójában színtelen.Fotó / AFP

A legnagyobb hóesés Magyarországon

Magyarország eddigi legemlékezetesebb és legnagyobb hóesése 1987 januárjában volt. Három napon keresztül hatalmas széllökések kíséretében szüntelenül szakadt a hó, elvágva ezzel rengeteg települést az élelemtől és az áramtól. A hegyekben egy nap alatt 77 cm-es, a lakottabb területeken 20-40 cm-es hólepel terítette be az országot.

Nem létezik két egyforma hópehely?

"Nem létezik két egyforma hópehely" - tartja a mondás. Valójában 1988-ban wisconsini tudósok egy hóvihar után felfedeztek két teljesen egyforma hópelyhet. Bár a jégkristályok alakjának variációi végtelenek, úgy tűnik, mégis akadnak azonosak.

Japán hófalak

A Japánban található Honsú-sziget magas hegyek és a tenger találkozásánál fekszik, ezért télen akár több méter hó is hullhat ezen a területen. A nagyobb viharok után az utakat muszáj szabaddá tenni, amelyhez különleges hóágyúkat vetnek be a szakemberek. Ezek az ágyúk a havat akár 20-30 méter magasra is képesek fellőni, szabályos hófalakat alkotva az utak szélén. A leghíresebb ilyen út a Tateyama-Kurobe, amelyet a turisták gyakran csak "hó út"-nak neveznek.

Tateyama-Kurobe
Tateyama-KurobeFotó / AFP