6 dolog, amit érdemes elkerülnöd egyes országokban

A világ széles, és habár nem most van a legalkalmasabb időszak a felfedezésére, ha újra repülőre ülhetünk, igencsak jól jöhetnek ezek az intelmek, addig pedig simán csak szórakoztatóak.

Ne adj borravalót Japánban!

A kissé ellentmondásos szabály oka egyszerű: Japánban szimplán nem szokás többet fizetni az adott szolgáltatás áránál. Ettől függetlenül minden bizonnyal nem okozna sértődést a világ nagy részén bevett és gyakorolt metódus, de a japánok nem várják el, hogy busás borravalóval jutalmazd őket.

Ne adj borravalót Japánban!
Ne adj borravalót Japánban!Fotó / 123RF

Ne vegyél rágógumit Szingapúrban!

Meglepő módon Szingapúrban tilos rágót árulni és venni, a bizarr szabályt pedig a közterületen eldobott használt rágógumik magas száma miatt vezették be. A turistáknak ugyan nem tilos rágót hozni magukkal külföldről, azonban árulása, vagy illegális eladótól való vétele esetén a büntetés akár 1000 dollárra is rúghat.

Ne etess galambokat San Franciscóban!

A szabály nem szorul hosszú magyarázatra; az amerikai városban vissza szeretnék fogni a galamb-populáció növekedését, tekintve, hogy a madarak akár fertőzések elindítói is lehetnek. Ennek érdekében a tetten ért galamb-etetők pénzbüntetéssel is számolhatnak.

Ne etess galambokat San Franciscóban!
Ne etess galambokat San Franciscóban!Fotó /123RF

Ne egyél meg mindent a tányérodról Kínában!

Kína bizonyos régióiban nem szokás a tányér teljes tartalmát elfogyasztani, az étel egy kis részét „érdemes" meghagyni, ezzel jelezve, hogy a vendég nem éhezett az adott étkezés előtt.

Ne egyél meg mindent a tányérodról Kínában!
Ne egyél meg mindent a tányérodról Kínában!Fotó /123RF

Így NE adj virágot Oroszországban!

Virággal nem lehet mellé lőni – vagy mégis? Oroszországban van pár szabály, amit érdemes követned, ha virágátadásra szánod magad; az oroszok a páros számú virágból álló csokrokat temetésekre adják, valamint a sárga virágok is a gyásszal, halállal vannak azonosítva. Ezeket észben tartva kedveskedj virággal a Föld legnagyobb országában!

Ne viselj terepmintát a Karibi-térségben

De mégis miért? - merülhet fel a kérdés mindenkiben, az indok pedig többrétű. Részben a civil lakosság buzdítása, hogy ne viseljenek olyan ruházatot, ami alapvetően a katonaság ismertetőjegye, indokolja továbbá az is, hogy a minta a drog-kereskedelemben vagy terrorista-cselekményekben résztvevők jelképe is volt. Erre figyelj, ha a jövőben egzotikus utazásra adod a fejed!