A világ legnagyobb szemétszedése, ami után a teknősök is hazatérhettek

Mumbai tengerpartja ma gyönyörű és homokos, de nem is olyan rég sokkal szomorúbb képet festett. Puha homok helyett sűrűn borította a műanyag szemét, amiben csak a tengerparti madarak találtak egy kis káros örömöt. Egy helyi ügyvéd és aktivista kezdte el takarítani a partot 2015-ben, de magánakciója országos szenzációvá nőtte ki magát Indiában.

Sok kicsi sokra ment

Afroz Shah egyedül vágott bele a két és fél kilométeres partszakasz kitakarításába, de ahogy híre terjedt az akciónak, sorra csatlakoztak hozzá más helyi lakosok, iskolások, majd később politikusok és hírességek is.
A végül több mint ezer önkéntes majdnem két év alatt szedte fel a temérdek szemetet, de ezen kívül ötvenkét nyilvános mellékhelyiséget is megtisztítottak, hogy a munkájuk ne vesszen kárba azonnal. Shah végső terve az, hogy újra kókuszos lagúna legyen a partszakaszon, ez még nem jött össze, de őszintén reméljük, álmai valóra válnak.

Afroz Shah
Afroz ShahFotó / Twitter / Afroz Shah

Sok kicsi visszament

A huszonegy hónapon át tartó szemétszedés legnagyobb sikere nem az volt, hogy hosszú évek után újra fürödni és napozni lehet a strandon, hanem az, ami 2018-ban történt. Több évtized után a part homokjában újra tojásokat raknak az olajzöld fattyúteknősök, amik eddig nem voltak erre képesek a hegyekben álló szemét miatt.
A befektetett munkát ez teszi igazán értékessé, hogy a tisztaság és rend fenntartása nemcsak az emberek érdekeit szolgálja, hanem a kiszorított élővilágnak is esélyt ad arra, hogy visszatérhessen eredeti helyére.

Afroz Shah
Afroz ShahFotó / Twitter / Afroz Shah