Egy ötlet, ami rengeteg ember és állat életét menti meg évente

Az emberiség fejlődése sokszor káros hatással van a természetre. Rengeteg állat pusztulását okozzák közúti balesetek évente. Ennek egyik oka, hogy az autópályák gyakran az állatok élőhelyét szelik ketté. Az állatvilág védelme érdekében kezdték el világszerte megépíteni azokat a növényesített vadátkelőket, amelyeknek köszönhetően a vadgázolások száma jelentősen csökkent.

Alig két év alatt a utahi autópálya egyik szakaszán 106 állat pusztult el autóval való ütközés miatt. Az Egyesült Államokban 21 olyan veszélyeztetett faj létezik, amelyeknek jövőbeni kihalásához a közúti balesetek nagymértékben hozzájárulnak. Becslések szerint az USA-ban évente 1-2 millió nagytestű állat haláláért felelnek az autósok, az ütközések száma pedig 50%-kal nőtt az utóbbi 15 évben.

Hazánkban is komoly probléma

Magyarországon is komoly gondot jelent az állatvilág és a közutak találkozása, 2019-ben több mint 15.000 állatot gázoltak halálra autósok. Természetesen ezek a balesetek sokszor emberáldozatokkal is járnak, ezért még fontosabbá vált a hasonló tragédiák elkerülése.

Arra a problémára, hogy hogyan tehetjük biztonságosabbá az autópályákat az állatok számára, a természetes hidak jelentik az egyik legjobb megoldást. Ezeknek az egyszerű építményeknek köszönhetően jelentősen csökkent világszerte az élő állatok és az autók ütközéseinek száma.

Arra a problémára, hogy hogyan tehetjük biztonságosabbá az autópályákat az állatok számára, a természetes hidak jelentik az egyik legjobb megoldást
Arra a problémára, hogy hogyan tehetjük biztonságosabbá az autópályákat az állatok számára, a természetes hidak jelentik az egyik legjobb megoldástFotó / Boredpanda

A vadon alul- és felüljárói tökéletes megoldást jelentenek az állatok és emberek számára egyaránt. Az átkelőhelyek 85-90%-kal csökkentik a balesetek számát, így vigyázva a vadak és az autósok életére egyaránt.

Az átkelőhelyek 85-90%-kal csökkentik a balesetek számát
Az átkelőhelyek 85-90%-kal csökkentik a balesetek számátFotó / Boredpanda

Hetven éve az állatokért és emberekért

Az első átkelő az 1950-es években Franciaországban épült, azóta a világ számos pontján váltak népszerűvé ezek az építmények. A hidakat a természetes környezetbe illően ültetik be honos növényekkel, hogy az állatok biztonságban érezzék magukat az átkelés során.

A hidak és aluljárók nemcsak az egyes állatok életének megmentését szolgálják, de teljes fajok fennmaradása is függ ezektől. A nagytestű állatokon kívül a kisebb termetűek is biztonságosan kelhetnek át az autóutak felett vagy alatt. A lopakodó, félénkebb vadak – mint a medvék vagy a farkasok – jobban szeretik az aluljárókat használni, míg például a szarvasok a nyitottabb felüljárókat kedvelik.

A hidak és aluljárók nemcsak az egyes állatok életének megmentését szolgálják, de teljes fajok fennmaradása is függ ezektől
A hidak és aluljárók nemcsak az egyes állatok életének megmentését szolgálják, de teljes fajok fennmaradása is függ ezektőlFotó / Boredpanda

Egy kanadai tanulmányból jól látszik, hogy mennyire sikeresek ezek a vadátkelők: a transz-kanadai autópálya csupán két mérföldes szakaszán egy felüljáró építése után a vadgázolások száma átlagosan évi 12-ről 2,5-re csökkent, 90%-kal (több mint 100.000 dollárral) csökkentve a balesetek által okozott károkat is.