Azt hitted, az eget kémlelni unalmas? Ez a két lány megcáfolja

Sokan gondolják, hogy a csillagászat rémesen unalmas hobbi, és bármi érdekesebb, mint az eget vizsgálgatni. Ezzel valószínűleg nem értene egyet az a két lány, akik 15 évesen komoly felfedezést tettek egy NASA-projekt keretében, amit – valljuk be – igen kevesen mondhatnak el magukról.

Radhika Lakhani és Vaidehi Vekariya az indiai Gudzsarát államban élnek, és a NASA és a SPACE India egyik közös projektjében vettek részt, melynek célja az volt, hogy a diákok közelebbről is megismerkedhessenek a csillagászattal és a természettudományokkal. A lányok lehetőséget kaptak arra, hogy a NASA egyik űrtávcsövével készült fotókat elemezzék.

A lányok a NASA és a SPACE India egyik közös projektjében vettek részt
A lányok a NASA és a SPACE India egyik közös projektjében vettek részt

Az biztos, hogy igen éles szemük van, ugyanis kiszúrtak egy úgynevezett földközeli objektumot (angol rövidítéssel NEO): egy aszteroidát, amelyet a jól csengő HLV2514 névre kereszteltek. A tanulók eljuttatták eredményeiket a NASA-hoz, akik megerősítették, hogy valóban létezik ilyen objektum az űrben.

Sajnos a járványhelyzet miatt a lányok nem tudták méltó módon megünnepelni felfedezésüket, azt azonban elárulták, hogy a későbbiekben is nagyon szívesen foglalkoznának űrkutatással.

Radhika Lakhani és Vaidehi Vekariya
Radhika Lakhani és Vaidehi VekariyaFotó / NASA

Ijesztőnek hathat, hogy "földközeli objektumként" emlegetnek egy aszteroidát, azonban aggodalomra semmi ok. Egyelőre olyan messze van a Földtől, hogy már senki nem lesz életben addigra, mire ideér. Szóval nyugi, nem fogsz úgy járni, mint a dinoszauruszok!