Az ejtőernyős kutya, aki a világháború hősévé vált

Bing, a német-skót juhász keverék volt az első kutya, akit ejtőernyővel juttattak az ellenséges vonalak mögé a brit ejtőernyősök oldalán. 1947-ben a második világháborúban való szolgálata alatt tanúsított bátorságáért kitüntették a Dickin-éremmel, amely az állatok számára adható legmagasabb rangú brit katonai kitüntetés.

Kezdetek és kiképzése

Bing1944-ben került a hadsereghez, miután addigi gazdái, a Fletcher család nem tudta többé gondját viselni. A Hertfordshire közelében lévő háborús kutyakiképző központban képezték ki az ellenség felkutatására és bajtársai védelmére. A képzés végén társával, Ken Bailey-vel és edzőjével, Lance tizedessel kezdte meg szolgálatát a hadseregben.

Veszélyes helyzetek a háborúban

Bing első éles bevetésére 1944. június 6-án a 6. légideszant-hadosztály kötelékében, Normandiában került sor. Repülőjük súlyos légvédelmi tűzbe került, amely miatt — a katonák elbeszélése alapján — a kutyát egy darab hússal kellett noszogatni az ugrásra. A földetérés sem sikerült tökéletesre, mivel az ugrás után Binget egy fáról kellett lementeni. Később, az akció közben is megsérült, de sebeit sikeresen kezelték. 1944 szeptemberéig szolgált Franciaországban, ahol bajtársaival hősiesen küzdött az ország felszabadításáért.

Ugrásai alatt szemével már a levegőből a harcteret figyelte.
Ugrásai alatt szemével már a levegőből a harcteret figyelte.Fotó / AFP

Egy másik emlékezetes bevetése során 1945. március 24-én Bing új társával, Jack Walton tizedessel az oldalán a 13. zászlóalj vörös sapkásaival ért földet a Rajnánál. Az ejtőernyős kutya részt vett a rajnai átkelésben is, ahol hősiesen küzdött a német katonákkal szemben.

A kutya hősiessége

Ugrásai alatt szemével már a levegőből a harcteret figyelte ellenséges csapatok után kutatva, hogy földet érésekor futva indulhasson a csatába. Még egy tűzesetben történt sérülése után sem félt kiszagolni a veszély közeledtét. Amikor megérezte az ellenséget, megdermedt, és orrával a veszély felé mutatott. A kutya a világháború alatt több száz katona életét mentette meg veszélyjelzéseivel. A pihenőidők alatt folyamatosan figyelte az alvó katonákat, és a harctéren is félelem nélkül szaladt az ellenséges vonalak mögé.

Leszerelése, nyugdíjas évei

Bing a világháború végéig szolgált, leszerelése után pedig visszakerült a Fletcher családhoz, ahol Brian néven élte le élete hátralévő részét. 1947-ben "Nagy-Britanniának nyújtott szolgálataiért" elnyerte a rangos Dickin-érmet, amely a Viktória Kereszt megfelelője állatok számára. 1955-ben, 13 éves korában, természetes okokból hunyt el. Bundáját a Duxfordi Birodalmi Háborús Múzeumban állították ki.

Bing a világháború végéig szolgált.
Bing a világháború végéig szolgált.

Tisztelgés a hős kutya emléke előtt

2012-ben jelent meg Gil Boyd mesekönyve, amely Bing, az ejtőernyős kutya történetét dolgozza fel. Pár évvel ezelőtt pedig egy gyűjtő 15 000 fontot (kb. hatmillió forintot) fizetett Bing Dickin-érméért, ezzel is kifejezve az utókor háláját a hős kutya iránt.