Ugye te nem követed el ezeket a hibákat takarítás közben?

Legyen szó akár csak a kolis szobádról, vagy egy kétszintes családi házról, a takarítás - a rendmániásokat leszámítva - a legtöbbünknek kötelező rossz, amin túl kell esni, ha tiszta, rendezett otthonban akarunk élni. Íme pár tipp, amivel sokkal hatékonyabb lehetsz és még időt is spórolsz!

Bizonyos időközönként nem árt alaposabban áttisztítani az otthonunkat, ám nem mindegy, miként: a Lakáskultúra összegyűjtötte azokat a tippeket, amelyekkel csak a por keze alá dolgozunk.

Figyelj a takarítás irányára!

Azzal nem mondunk újat, hogy a por fentről lefelé száll, így ha a padlónál kezded a takarítást, majd eszedbe jut, hogy le kéne törölni a könyvespolc tetejét is, önmagad ellen dolgozol. Kezdd a plafonnál a takarítást, portalanítsd a mennyezeti lámpákat, majd a szekrények tetejét töröld le, utána jöhetnek a polcok, az asztalok és végül a legvégén a padló.

Hagyd hatni a tisztítószereket!

Sokan esnek abba a hibába, hogy nem számolnak a tisztítószerek hatóidejével. Lehet, hogy a reklámban egy csepptől azonnal lerobban a vízkő a csapról, de a valóságban érdemes várnunk, amíg dolgozik a szer és szépen feloldja a szennyeződéseket, vízkövet és zsírfoltokat. Ha ráfújjuk és egyből le is töröljük, ne várjunk csodát...

Íme pár tipp, amivel sokkal hatékonyabb lehetsz és még időt is spórolsz!
Íme pár tipp, amivel sokkal hatékonyabb lehetsz és még időt is spórolsz!Fotó / 123rf

Egy rongy mindenek felett?

Lehet, hogy elsőre úgy tűnik, gyorsítod a folyamatot azzal, ha egyetlen ronggyal végigszaladsz a lakáson, de a szomorú valóság az, hogy így egyik helyiségről a másikra viszed a koszt és a bacikat.

Nem mindegy, mikor pucolod az ablakot!

Talán egyértelmű, miért nem jó ötlet szeles, esős időben nekiállni az ablakpucolásnak, de arra gondoltál már, hogy a szikrázó napsütés sem kedvez ennek a tevékenységnek? Ilyenkor bármennyire gyorsak is vagyunk, az ablaktisztító folyadék azonnal rászárad az üvegre, bárhogy törölgetjük, az eredmény csíkos, maszatos lesz. Válassz délutáni időpontot, amikor süt a nap, de már nem tűz!

Koszos eszközökkel takarítani? Na ne...

Nem szabad abba a hibába esni, hogy a takarítás végeztével úgy ahogy van, bevágjuk a szekrénybe a törlőrongyot, nem ürítjük ki rendszeresen a porszívót, vagy esetleg koszos felmosófejjel állunk neki felmosni. Mindig az eszközeink tisztítása legyen az utolsó lépés!