Két vírus, amitől az oltásoknak köszönhetően már nem kell rettegnünk

A koronavírus-járvány megállításának leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszere az oltás - jelentette ki decemberben Semmelweis Egyetem rektora, Mekely Béla. Bemutatunk két olyan vírust, amiktől egykor rettegtünk, az oltásoknak köszönhetően azonban mára már csak rossz emlékek maradtak.

Fekete himlő

A halál összes szolgája közül a legborzalmasabb - mondta róla Thomas Babbington Macaulay angol történész. A fekete himlő rendkívül veszélyes emberi fertőző betegség, amelyet a Poxvirus variolae vírus okoz. Az emberiség történetének egyik legpusztítóbb ragályos kórokozója: a fertőzöttek körében rendszerint magas, 40-80%-os volt a halálozási arány.

A túlélők közül sokan, ahogy Kölcsey Ferenc is, megvakultak egyik vagy mindkét szemükre.  

A varioláció, vagyis az egészséges emberek szándékos fertőzése az ókori Kínából származó védekezési eljárás. A mesterséges fertőzés kevésbé veszélyes (2 százalék körüli mortalitás), mint a természetes fertőzések, és egész életre szóló védettséget biztosít. Edward Jenner 1796-ban fedezte fel, hogy a tehénhimlő általi mesterséges fertőzés olyan védettséget vált ki az emberből, amely hatékony az emberi himlővel szemben is.

A fekete himlő rendkívül veszélyes emberi fertőző betegség.
A fekete himlő rendkívül veszélyes emberi fertőző betegség.

A fekete himlőt az embernek sikerült világszerte felszámolni. Az erre irányuló vakcinázási akció előtti évben, 1967-ben, a járvány 10 millió embert fertőzött. A kampány Jenner módszerén alapult, és 1980-ban hivatalosan lezárult.

Járványos gyermekbénulás

A járványos gyermekbénulás a poliovírus okozta megbetegedés következtében alakulhat ki. Maga a bénulás, ami rendszerint asszimetrikus, egy komplex, többlépcsős folyamat eredménye. Gyakoribb az alsó végtagok törzshöz közel eső izomzatának érintettsége. A végső bénulás akkor alakul ki, ha az adott izmot ellátó összes idegsejt elhal. Ilyenkor idővel az elhalt rész torzul is.

A betegség megelőzése a gyermekek immunizálásával lehetséges.

Ennek egyik módja inaktivált poliovírust alkalmaz, amit injekcó formájában adják be, míg a másik, gyengített poliovírust tartalmazó fatáját szájon át adják.

A betegség megelőzése a gyermekek immunizálásával lehetséges.
A betegség megelőzése a gyermekek immunizálásával lehetséges.

Világszinten 1988-ban még 350 000 eset fordult elő, 2014-ben pedig csupán 359 – jellemzően Afrikában, ahol 2020-ra sikerült megfékezni a gyermekbénulást.

A koronavírus is beáll a sorba?

A koronavírus-járvány végét is az átoltottság hozhatja el. Abban, hogy eljutottunk oda, hogy beszélhetünk kész vakcináról, egy magyar kutatónak, Karikó Katalinnak is is hatalmas szerepe van. Róla, illetve a vakcina működéséről ITT írtunk korábban.