Magyarországon is megtalálható a világ leggusztustalanabb élőlénye

Nem tudjuk, hogy nézhet ki az ördög, de az ujjai valószínűleg pontosan ilyenek. A tintahalgombát ördög ujjai néven is emlegetik – nem véletlenül. Ez az élőlény a legrosszabb rémálmainkból mászott elő.

Hol máshol lenne őshonos ez a borzadály, mint Ausztráliában és Új-Zélandon, de már Európában is megtalálható. Valószínűleg az első világháború idején a katonai felszerelésekkel, esetleg gyapjúszállítmányokkal érkeztek a távoli vidékekre. Az ORIGO cikkéből kiderül, hogy hazánkban először a hatvanas években fedezték fel a nyugati országrészen. Nem lettünk volna annak a helyében, aki belebotlott...

Rideg kinézete mellett különleges, hogy a gombafajok többségével ellentétben nem a szélre bízza spóráinak terjesztését, hanem a rovarokra. Elsősorban a legyeket édesgeti magához förtelmes dögszagával. Kinézetre olyan, mintha nem evilági lény lenne.

Főleg nedves, árnyékos, jól szellőző, kötött-, kissé savanyú talajú lombhullató-, vagy tűlevelű erdőkben, szerves anyagban, korhadó farönkökön, faforgácson, avarban található meg. Júniustól októberig "tündököl".

Ha valakinek megfordulna a fejében, hogy megenné, megteheti, de senkinek sem ajánljuk.

Az íze és a szaga olyan, mint a külleme: borzalmas
Az íze és a szaga olyan, mint a külleme: borzalmasFotó / Twitter

Ugyan nem mérgező, az íze és a szaga olyan, mint a külleme: borzalmas, a rothadó élelmiszerre hasonlít. Kinyílás előtti állapotában azonban fogyasztható. A zselatin rétegtől megtisztítva, felszeletelve néhány országban csemegének tekintik. Mi azért nem próbálnánk ki.