A magyar madárpók, amitől a hideg is kiráz

Előre szólunk: arachnofóbiások számára ez a cikk maga lesz a rémálom. Aki nem bírja nyolclábú, szőrös apróságok (jelen esetben óriások) látványát, még most elmenekülhet. Bemutatjuk Magyarország legnagyobb, hideglelést okozó pókfaját.

Szerencsére nem Ausztráliában élünk, ahol minden meg akar ölni és el akar pusztítani, ami nem te magad vagy. Ilyen téren mákunk van. Ha tippelni kellene, valószínűleg a legtöbben a klasszikus keresztespókot mondanák hazánk legméretesebb pókjának. Azonban ez nem így van, ő csak a legnehezebb.

A magyar "madárpók"

Hallottál már a szongáriai cselőpókról? A farkaspókfélék családjába tartozó "óriás" Magyarország legnagyobb pókszabásúja. Nem véletlen emlegetik orosz tarantella néven is. Eredete a sztyeppékre – Dzsungária, egy Altaj környéki, félsivatagi klímával rendelkező terület – vezet.

Magyarországot tekinthetjük a faj legnyugatibb elterjedési területének.

Nem szívesen futnál össze vele

Mérete tekintélyt parancsoló, lábaival együtt akár a 10 centimétert is elérheti, ebből akár 4 centiméter is lehet a törzse. Szerencsére ritkán és kevés helyen találkozhatunk vele. Elsősorban az Alföld és a Duna-Tisza-köze homokos szikes pusztáin fordul elő, ahol a talajba mélyített függőleges lyukakban húzza meg magát, és ahonnan főleg alkonyatkor mászik elő vadászni.

Ezen a felvételen jól látszik, milyen masszív teremtés. A csáprágói nem túl bizalomgerjesztőek.

Fogóhálót nem sző, áldozatait nemes egyszerűséggel lerohanja, majd megbénítja. A szongáriai cselőpókot jobb távolról figyelni, ugyanis marása rendkívül fájdalmas, leginkább a lódarázs csípésére emlékeztet. Mérge émelygést, heves szívdobogást okozhat. Az ORIGO cikkében részletesen olvashatsz róla.