Mától érhető el a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

Digitális hozzáférés lehetőségét teremtik meg az ingyenesen letölthető termékkel, amely helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat. Mutatjuk a részleteket!

A koronavírus-járvány minden eddiginél látványosabban mutatott rá, hogy a megfelelő informatikai háttér gyakorlatilag bármely helyzetben, minden korosztály életét megkönnyíti. A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egyszerűen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely felgyorsíthatja a zárt, fizetős programok mellett a valós alternatívát jelentő nyílt forráskódú szoftverek elterjesztését is. Böngésző, levelező és multimédia programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését.

A piacon elérhető számítógépek jó részét operációs rendszer és felhasználói programok nélkül értékesítik.

Az Alapcsomag

  • könnyen telepíthető
  • ingyenes, használói jelentős összeget takaríthatnak meg
  • kialakításakor a különböző korosztályok eltérő szükségleteit is figyelembe vették
  • azonnal használható lehetőséget teremt a számítógépünk képességeinek, a digitális világ előnyeinek kiaknázására
  • idősebbek számára egy testreszabott, felhasználóbarát (növelhető betűméretű, speciális ikonokkal ellátott) felhasználói profilt kínál
  • Gyermekek számára biztosított fiókokban a tűzfalbeállítások nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat. A webböngészőben a legfiatalabbak felhasználói igényeit és a szülők elektronikus ügyintézését támogató, hasznos linkgyűjteményt is kialakítottak.

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese szerint a fizetős licenszekkel szemben a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. Hozzátette: a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése nemcsak a magyar gazdaság növekedésének, hanem Magyarország versenyképességének is fontos tényezője. A miniszterhelyettes jelezte, hogy a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagba a hazai digitális és kreatív ipar fejlesztése érdekében elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett vagy testreszabott szoftverek kerültek be. Az Alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű.

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag január 25-étől tölthető le innen!

A Digitális Jólét Programról

A digitalizáció a hétköznapok, a vállalati működés, a nemzetgazdasági folyamatok, és így végső soron a világgazdaság teljesítményét alapvetően meghatározó jelenséggé vált. A digitális átalakulás egy átfogó, esélyteremtő társadalmi változás, amelynek középpontjában maguk az emberek állnak. Magyarország kormánya felismerte ennek az átalakulásnak a fontosságát, ezért a digitalizációtól nem megvédeni akarják a polgárokat és a vállalkozásokat, hanem fel akarják rá készíteni őket. Ezért indult el 2015 végén a Digitális Jólét Program, amelynek célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertesei közé kerülhessen. 2017 nyarán a Program bővüléséről is döntöttek, ekkor jött létra a Digitális Jólép Program 2.0. Azóta már a DJP 2030 is létrejött, amelynek egyik fő feladata, hogy olyan új megoldásokra és intézményekre tegyen javaslatot, amelyek a nemzetközi együttműködésben is hatékonyan tudják értelmezni, kezelni a digitalizáció teremtette globális kihívásokat és lehetőségeket.

forrás: MTI