Ha van valami, amivel nem akarsz találkozni, az egy részeg jávorszarvas

Hogy az alkohol kihozza az emberekből az állatot, nem meglepő, de hogy az állatokból még nagyobbat csinál, az annál inkább. Ezzel a problémával kell megküzdenie a svédeknek, akiknél rendszeresen randalíroznak illuminált állapotban a helyi jávorszarvasok.

500 (vagy 700) kilós partyállatokTermészetesen a svédek nem direkt itatják le a párosujjú patás óriásokat, annál több eszük van, a jávorszarvasok a fákról leesett, erjedésnek indult gyümölcsöket, főként almákat eszik fel a földről. Ezután pedig elkezdik újabb és újabb történetekkel gazdagítani a modern skandináv legendáriumot.

A probléma abban rejlik, hogy egy féltonnás állat önmagában kárt nem nagyon tud tenni, de környezetében annál inkább, és mivel lakott területeken eszik fel az alkoholos almákat, senki és semmi nincs biztonságban tőlük.

Jávor, de közel sem jámbor szarvasok2005-ben egy idősek otthonát tartottak rettegésben részeg szarvasok, ahol addig zaklatták a lakosokat, míg meg nem jelent fegyverekkel a rendőrség és a helyi vadászegylet. Stockholm környékén pedig egy játszóteret rongált meg egy jókedvű egyed, aminek a hintáját több száz méterrel arrébb rakta le. A gyerekek veszélyben vannak: egy iskola környékén is randalírozott egy egyed, amire szintén rendőröket kellett hívni.

Viszont van, hogy magukkal szúrnak ki. Ilyen volt az a szarvas, amelyiknek sikerült beragadnia egy almafa ágai közé. A vergődő állatot végül egy egész mentőbrigádnak kellett kiszabadítania a szorult helyzetből. Ez idő alatt ismerte fel egy helyi lakos, akinek aznap az autójába rohant bele majdnem a hatalmas állat.