Bakancslistás helyek, melyeket muszáj megnézned a járvány után

Lassan egy éve már, hogy nem vagy csak igen korlátozottan utazhatunk a világ körül a vírushelyzet miatt. Sajnos ezen a tényen mi sem tudunk változtatni, de mutatunk pár érdekes természeti jelenséget, amelyek biztosan téged is lenyűgöznének. Induljon hát a képzeletbeli utazás!

A Kawah Ijen-tó és a "türkiz" láva

Ez a lenyűgöző vulkán Jáva szigetén található, és egy kémiai reakciónak köszönheti különleges színét, mely az olvadt kén és a fölötte égő gázok kölcsönhatásakor következik be. A vulkán kráterében egy hasonló színben pompázó tó található, azonban nem ajánljuk, hogy megmártózz benne: víz helyett tömény kénsavba ugornál fejest, az pedig (hogy finoman fogalmazzunk) nem tesz túl jót a bőrnek.

Kawah Ijen-tó
Kawah Ijen-tóFotó / ROBERTHARDING/JANE SWEENEY/JANE SWEENEY

A Hillier-tó

Szerencsére más a helyzet ezzel a szintén egészen szokatlan színű, hófehér sóperemmel szegélyezett ausztrál tóval. Ebbe nyugodtan belelógathatod a lábadat, ha arra tévednél. Különleges, rózsás árnyalatát a benne található sókristályokban levő úgynevezett halofil baktériumoknak köszönheti.

Hillier-tó
Hillier-tóFotó / WIKIPEDIA

A somoskői bazaltorgonák

Ha esetleg ráuntál volna a tavakra, vagy egyszerűen csak közelebbi természeti csodákra vágynál, a szomszédos Szlovákiában található somoskői bazaltorgonákat ajánljuk figyelmedbe. Szabályos, szinte szoborszerű megjelenésük ellenére nem emberi kéz alkotásai, s a környéken többfelé is találkozhatunk velük.

Somoskői bazaltorgonák
Somoskői bazaltorgonákFotó / LANTOS GÁBOR

Ingókő az Arches Nemzeti Parkban

Ha némi izgalomra van szükséged az életben, akkor ez az ingókő a tökéletes úti cél számodra! Bármennyire is úgy tűnik, hogy bármely pillanatban lezuhanhat az oszlop tetejéről az óriási szikla, valójában valószínűleg még jópár évig kell a természeti erőknek azon munkálkodni, hogy a kő és az oszlop elváljanak egymástól.

Ingókő
IngókőFotó / LANTOS GÁBOR

Ha szívesen néznél még hasonló természeti csodákat, katt az Origo cikkére!