Sötét múlt: Hirosima és Nagaszaki árnyainak története

Az atombombák vakító fénye után nukleáris árnyékok perzselődtek a földbe és a falakba Hirosimában és Nagaszakiban 1945. augusztusában. A kísérteties árnyakat sokáig nem tudták megmagyarázni, egyesek az áldozatok szellemeit, mások pedig a földbe égett maradványokat gondolták a jelenség mögött.

1945. augusztus 6-án a világ első, hadviselésben felhasznált atombombáját robbantották fel a japán Hirosima felett. Három nappal később, augusztus 9-én Nagaszakit is porig rombolták a nukleáris fegyverrel. Az utcák különös árnyakkal állítanak emléket a bombák áldozatainak, így bemutatva a támadások előtti utolsó pillanatokat.

Az emberek mindennapi teendőiket intézték, majd pár másodperccel később az atombomba forró fényétől tízezrek égtek hamuvá.

Árnyékaik utolsó mozdulataikat őrizték meg az utókor számára.

Az első bomba a "Little Boy" nevet viselte, amely 600 méterrel a város felett, 6000 Celsius-fokon égetett el pillanatokon belül mindent, ami a robbantási zónához közel volt. A becsapódás középpontjának másfél kilométeres körzetében minden megsemmisült. A robbanás hője olyan intenzív volt, hogy úgynevezett nukleáris árnyak jöttek létre. A robbanás megváltoztatta a lépcsők, falak, járdák színét a kibocsátott UV sugárzás miatt. A jelenség hasonlít a Nap általi barnulásra, azonban a folyamat fordítva zajlik le. A sugárzás és a hő kifehéríti a felületeket, így az árnyékok valójában az eredeti színeket őrizték meg ott, ahol a robbanás során valami elállta a sugárzás útját. Így maradhattak sötétebb alakok az utcákon.

A támadások rengeteg emberi életet követeltek, körülbelül 150-246 ezer ember vesztette életét közvetlenül és közvetetten az atombombák hatásai miatt. Az áldozatok emléke pedig örökre beleivódott a városok köveibe.

Az első bomba a "Little Boy" nevet viselte.
Az első bomba a "Little Boy" nevet viselte.Fotó / Roger Viollet via Getty Images/© Roger-Viollet/Roger Viollet