51 éves a lemez, ami megszülte a heavy metalt

Legalábbis februárban van az egyik születésnapja, hiszen mivel egy egész zenei műfajról van szó, nem lehet konkrét dátumot meghatározni, de a stílus egyik első lemeze ekkor jelent meg. 1970. február 13-án – stílszerűen egy pénteki napon – adta ki a Black Sabbath első lemezét, ezzel elkezdődött egy hangzásában sötét fejezet a rockzene történelmében.

Sötét fellegek Valentin-nap előtt

Ozzy Osbourne még a 2000-es években is képes volt a polgárpukkasztásra, 1970-ben pedig még jobban elemében volt zenekarával. Az album Angliában a toplista nyolcadik helyére, az Egyesült Államokban pedig a huszonharmadik helyre jutott fel, egy éven belül pedig aranylemez lett, ennek ellenére a kritikusok nem fogadták nagy lelkesedéssel.

Az album Angliában a toplista nyolcadik helyére, az Egyesült Államokban pedig a huszonharmadik helyre jutott fel.
Az album Angliában a toplista nyolcadik helyére, az Egyesült Államokban pedig a huszonharmadik helyre jutott fel.Fotó / Black Sabbath

A hippi-ellenkultúra és a lázadás gyenge termékének tartották a zenei újságírók, kritizálták hangzását és a szövegek tartalmát.

Utóbbiak nyomasztó témái miatt lépten-nyomon sátánistának titulálta őket a közvélemény, amitől csak nagyobb sikere lett a fiatalok körében. A hangzás pedig durvább és nyersebb volt az akkoriban megszokottnál, amivel a kortárs zenekritikusoknál verte a ki a biztosítékot, akik inkább zajt hallottak az albumon, mint zenét.

Ozzy Osbourne még a 2000-es években is képes volt a polgárpukkasztásra, 1970-ben pedig még jobban elemében volt zenekarával.
Ozzy Osbourne még a 2000-es években is képes volt a polgárpukkasztásra, 1970-ben pedig még jobban elemében volt zenekarával.Fotó / Chris Walter

Van, ami nem változik

A fentiekből látszik, hogy 51 év alatt nem sok minden változott a heavy metal körül, a morális pánik, ami körülvette, csillapodott, de az előítéletek tovább élnek. A műfaj pedig, ahogy minden, ami zene, csak tovább gazdagodott és változott, de az időtállóságát jól jelzi, hogy több mint fél évszázadot sikerült megéljen.