Büdös van? Olcsó megoldások kellemetlen szagok ellen

Azt mindnyájan tapasztalatból tudjuk, hogy a finom illatok jó hatással vannak a közérzetünkre, hangulatunkra. Ebből logikusan következtethetünk, hogy a szagok pedig épp az ellenkezőjét érik el (bár a kollégiumi tapasztalatainkból úgy tűnik, azért akadnak kivételek). Mit tehetsz, ha nem állnak rendelkezésedre komoly anyagi források, mégis szeretnél megszabadulni a lakásod vagy szobád különböző területein képződő kellemetlen szagoktól? Mutatjuk!

Legyen szó főzésről, fürdőszobáról vagy konyhai eszközökről, a Lakáskultúra cikkében mindenre találunk javaslatot.

Akár koleszban, akár albiban tengeted mindennapjaid, abban biztosan te is egyetértesz, hogy a leginkább... Nos, fogalmazzunk úgy, hogy veszélyes terület szagok szempontból a konyha.

Hello, liftből is érezhető ázsiai kaja keveredve az odaégetett pörkölt penetráns aromájával!

Az olajszag ellen például kiváló megoldás, ha narancshéjdarabokkal vizet forralunk, míg ha a kezünk vagy például egy fából készült eszköz vette át egy aromásabb hozzávaló illatát, akkor a fémszálas súroló siethet a segítségünkre.

A hírhedt lefolyóbűzre is van ötlet: csupán fél csésze szódabikarbónát kell beleszórni, majd ezt meleg vízzel egyszerűen leöblíteni. Egy csésze szódabikarbóna a hűtőből is eltüntetheti a kellemetlen szagot.

Akár koleszban, akár albiban tengeted mindennapjaid, abban biztosan te is egyetértesz, hogy a leginkább veszélyes terület szagok szempontjából a konyha
Akár koleszban, akár albiban tengeted mindennapjaid, abban biztosan te is egyetértesz, hogy a leginkább veszélyes terület szagok szempontjából a konyhaFotó / 123RF

De azért előtte inkább dobd ki a két hete anyukád ételhordójában érlelődő penésztenyészetet!

Az ecetet is sokféleképpen használhatod fel. Ugyan ennek az ételízesítőnek is van egy jellegzetes aromája, ez szerencsére elég hamar elillan, szóval nem kell amiatt aggódnod, hogy a környezetedben mindennek savanyú uborka-szaga lesz takarítás után.

Ha fél órára ecetes vízbe áztatod a szemetesvödrödet, az nemcsak az illatanyagokat semlegesíti, de a baktériumokat is elpusztítja. A szőnyegeket és a kárpitozott bútorokat is alávetheted ecetes kezelésnek: ha átdörzsölöd őket ecetes vízbe mártott, puha kefével az "állott" vagy füstszagtól is megszabadulhatsz. Önthetsz belőle egy keveset az öblítőd mellé is, így ruháid tovább maradnak frissek és illatosak.