Hogy gondolták?! Lenyűgözően téves ókori tények állatokról

Az ókori civilizációk gondolkodói rengeteg olyan elvet és tudást alkottak meg, amelyek ma is érvényesek. Gondolj csak az iskolai kedvencedre, a Pitagorasz-tételre vagy a római jogra, ami minden jogászpalánta nemezise. Viszont amennyire értettek a tudományhoz és az emberi természethez, annyira el voltak tévedve az állatok világában.

Illatos párduc?Idősebb Plinius feljegyzései szerint a párduc nemcsak a termete és ravaszsága miatt volt sikeres vadász, hanem az illata miatt is, amivel magához csábította prédáját.

Ebben a vélt tervben az egyetlen hiba az volt, hogy a zsákmányállatok számára olyan rettentő volt a párduc látványa, hogy nem engedtek az illat csábításnak. Tehát a párduc ezért támadott mindig lesből.

A párduc nemcsak a termete és ravaszsága miatt volt sikeres vadász
A párduc nemcsak a termete és ravaszsága miatt volt sikeres vadászFotó / AFP

Fémrágó egerek?

Az ókoriak szerint az egér megevett minden fémet, és ha felvágtad egynek a hasát, esélyed volt arra, hogy aranyat találj. Még mielőtt kipróbálnád: nem, ez nem így van.

Ahogy az sem, hogy elvonulnak téli álmot aludni, aminek a végén újra megfiatalodva térnek vissza. Valószínű, ezek a gondolatok arra próbáltak magyarázatot keresni, hogy hogyan jelenhetnek meg olyan nagy számban ezek a rágcsálók.

Az ókoriak szerint az egér megevett minden fémet
Az ókoriak szerint az egér megevett minden fémetFotó / 123RF

Transznemű hiénák?

A hiénákról nem mást véltek, mint azt, hogy a szaporodás klasszikus módja helyett nemes egyszerűséggel csak minden évben nemet váltottak, amivel saját magukat megtermékenyítették. Pofonegyszerű, nem?

Mindezt természetesen amellett, hogy tökéletesen tudják utánozni az emberek hangját, és miután megtanulják, név szerint szólítanak, hogy elcsaljanak a biztonságból és megegyenek...

A hiénákról nem mást véltek, mint azt, hogy saját magukat megtermékenyítették
A hiénákról nem mást véltek, mint azt, hogy saját magukat megtermékenyítettékFotó / 123RF