Miért ilyen alakú a STOP tábla? Érdekes tények a közlekedésről

Mindenki közlekedik, és jó eséllyel a többség tisztában van a közlekedési szabályokkal is. Mindig akadnak azonban olyan érdekességek vagy ritkábban emlegetett szabályozások, amelyek sokak számára újdonságként hatnak. Te hányat ismersz ezek közül?

A közlekedési táblákat a bicikliseknek szánták

A táblák eredete az 1800-as évek Amerikájába nyúlik vissza, ahol azért vezették be őket, hogy figyelmeztessék a kerékpárosokat a potenciális veszélyforrásokra. Kissé ironikus, hogy ma pont a kerékpározáshoz nem szükséges semmilyen KRESZ-tanfolyam elvégzése, pedig a városi közlekedésben elengedhetetlenül szükséges a szabályok pontos ismerete.

A legolcsóbb forma: STOP!

A STOP tábla jellegzetes formájára többféle magyarázatot adnak a városi legendák. Tény, hogy messziről felismerhető ez a jelzés mind a színnek, mind a nyolcszögletű formának köszönhetően, azonban eredetileg ezt a választást a pénzügyi hatékonyság indokolta. Nyolcszögekből lehetett a legtöbbet a legkisebb anyagveszteséggel előállítani a nagyobb fa- vagy fémlapokból, melyekből a jelzéseket kivágták.

Kibújó

Számtalan hirdetés és reklám emlékeztet bennünket a biztonsági öv használatának fontosságára, és mi sem szeretnénk szabályszegésre buzdítani senkit. Azonban a KRESZ néhány esetben nem követeli meg, hogy az ember használja az autóba beépített övet, mégpedig:

  • ha az adott gépjármű gyárilag nincs felszerelve ilyennel (jellemzően régebbi típusú autóknál fordulhat elő ilyen);
  • ha mi vezetünk, és hátrafelé haladunk;
  • ha orvosi igazolással rendelkezünk, amely felmentést ad ez alól.
A STOP tábla jellegzetes formájára többféle magyarázatot adnak a városi legendák.
A STOP tábla jellegzetes formájára többféle magyarázatot adnak a városi legendák.Fotó / 123RF

 Táblát lopni rossz ötlet

Egy-egy átbulizott éjszaka hevében jó ötletnek tűnhet eltulajdonítani bizonyos közlekedési táblákat, azonban jó, ha tudod, hogy ezzel bűntettet követsz el, és akár három évnyi szabadságvesztést is kiszabhatnak rád.

Ha szándéktalanul rongálsz meg valamilyen közlekedéshez elengedhetetlen berendezést, akkor ez a szám egy évre csökken, kivéve, ha haladéktalanul jelzed az illetékes hatóságnál – persze a kárt ilyenkor is meg kell térítened.