4 különleges háziállat, ha nem kutyára vágysz

Vágysz egy négylábú társra, de nem vagy kifejezetten kutyás vagy macskás? Íme néhány állat, amit beszerezhetsz, ha szívesen gondoskodnál egy nem túl hétköznapi állatról.

Sün

A sünik nemcsak a vadonban találhatók meg, hanem házikedvencként is beszerezhető állatkák. Ha a természetben találkoznál eggyel, semmiképp ne vidd haza, hiszen betegséget is terjeszthet, imádják őt a bolhák, valamint neki is kellemetlen meglepetés lehet, ha csak úgy kiragadják az eddigi életéből. Ha szívesen magadhoz vennél egy szúrós kis kedvencet, akkor mindenképp tenyésztőhöz fordulj, előtte azonban vedd számításba, hogy a sünik éjszakai állatok, így lehet, hogy napközben nem lesz igazán aktív és játékos. Nem is túlzottan ragaszkodóak, jól elvannak magukban is, tehát ideálisak valakinek, akinek nincs sok ideje, de örülne egy állat társaságának. Pozitívum még, hogy a sünök csendes állatok, így valószínűleg nem fognak zavarni, ha délutáni sziesztára vágysz.

Sün
SünFotó / 123rf

Cukormókus

A cukormókus szuperédes állat, ami akár több mint egy évtizedig is a társad lehet, viszont csak akkor vállald be, ha felelősségteljes vagy, és tudod vállalni a gondozásukat. A cukormókus érzékeny, valószínűleg nem szívesen élne másfajta állattal egy tető alatt. Másik cukormókussal viszont annál inkább, szóval ha csak egyet vállalnál, legyél kész rá, hogy sok időt kell töltened vele. Több amerikai államban tiltják a cukormókusok tartását pont a körülményes és sokrétű gondozásuk miatt, viszont szerencsére Magyarországon beszerezheted az édes állatkát, és a sok gondozás biztosan kifizetődő lesz!

Cukormókus
Cukormókus

Törpemalac

A törpemalacok rettentő cukik, na meg rettentő okosak! Sok trükkre megtaníthatók, engedelmesek, szerethetők, mi kellhet még? Apró lakásban azonban nem biztos, hogy jól éreznék magukat, szükségük van térre, hiszen nevükkel szemben annyira azért nem aprók; egy ilyen malacka akár 35-50 kilósra is megnőhet. A mozgásigényük is egész magas, szóval ha nincs kerted, akkor készülj fel a napi sétáltatásra és az esetleges furcsálló tekintetekre. A törpemalacok jól kijönnek más állatokkal, így a már meglévő cicád vagy kutyád gondolata se fogjon vissza egy kismalac beszerzésétől.

Törpemalac
Törpemalac

Vadászgörény

A vadászgörények tartása már Magyarországon sem olyan meglepő, és miért is lenne? Ezek az állatok aranyosak, okosak, játékosak, tehát ugyanolyan jó társsá válhatnak, mint egy kutya. A vadászgörények kisebb állatokkal nem jönnek ki jól, ugyanis előtörhet belőlük a vadászösztön, ami nem túl szerencsés, viszont nagyobb emlőssel könnyen megtalálják a közös hangot. Az állat hátránya esetleg a sajátos szaga lehet, ezzel azonban a megbarátkozáson kívül nem sokat lehet kezdeni.

Vadászgörény
Vadászgörény