Ételek, amiket nem mosol meg, pedig kellene

A zöldségeket és gyümölcsöket (remélhetőleg) mindenki megmossa fogyasztás előtt. Bizonyos ételek esetében ez elhanyagolhatónak tűnhet, pedig nem az; ezeken is könnyen megragadnak a baktériumok és a fertőzések. Mutatjuk, mire figyelj a jövőben!

1. Citrom és narancsLogikátlannak tűnhet a citrom és narancs megmosása, hiszen a héjukat úgysem esszük meg, viszont pucolás közben a kezedről könnyen átragadhatnak a kórokozók a narancs- vagy citromgerezdekre. Ne felejtsd el ezeket is megmosni fogyasztás előtt!

Télen különösen fontos a vitaminpótlás, a citrom pedig kiváló C-vitamin forrás. Próbáld ki üdítő vagy sima ásványvíz helyett a citromos vizet (amibe extra vitaminokért szeletelt uborkát vagy reszelt gyömbért is tehetsz)!

Logikátlannak tűnhet a citrom és narancs megmosása, pedig nem az!
Logikátlannak tűnhet a citrom és narancs megmosása, pedig nem az!Fotó / 123RF

2. Avokádó és sárgadinnyeAz előző gyümölcsökhöz hasonlóan az avokádó vagy a sárgadinnye külső felületéről is könnyen átragadhatnak a baktériumok az elfogyasztani kívánt részekre a késsel, szóval ezeket is feltétlen mosd meg, mielőtt felvágnád!

Kóstoltad már a guacamolét? Ha nem, akkor feltétlen próbáld ki az isteni mártogatóst, amihez avokádón kívül csak néhány zöldségre és fűszerre van szükséged. A mennyei krém szinte bármivel fogyasztható, emellett pedig extra egészséges.

3. Dobozos üdítőkNéha igazán jól esik az embernek egy hideg üdítő, és hát mennyire egyszerű csak kinyitni és meginni azt. Érdemes viszont emlékeztetni magunkat, hogy mennyi baktérium lehet egy dobozos üdítőn, és milyen hosszú utat járt be az a doboz, mielőtt hozzánk került. Ha üdítőre vágysz, jobb, ha fogyasztás előtt megmosod a dobozát, vagy pohárba öntöd a tartalmát.

4. Konzervek, lekvárok és befőttekSokszor már idejét sem tudjuk, mikor vettük a spájzban porosodó konzerveket és lekvárokat, tehát használat előtt mindenképp mosd le a dobozokat, hiszen kibontáskor könnyen az ételbe juthatnak a megtelepedett bacik.

Szereted a péksütit? Lekvárral és leveles tésztával extra egyszerűen készíthetsz magadnak például croissant-t a rohanós reggelekre, és még spórolsz is, hiszen nem csábulsz el a pékségből kiszűrődő illatoktól.

Használat előtt mindenképp mosd le a dobozokat
Használat előtt mindenképp mosd le a dobozokatFotó / 123RF

Ha szívesen olvasnál még praktikus konyhai tippekről, akkor látogass el a Mindmegette.hu oldalára.