A hely, ahol hatszor annyi macska él, mint ember

Van egy hely a világon, ami maga a mennyország a macskaimádók számára: Aosima szigete Japánban, ahol bármerre lépünk, macskákba botlunk.

Ahogyan az ORIGO is írja, mára már turistaszenzáció lett a kis szigetből, pedig eredetileg azért telepítették be a macskákat a kis halászfaluba, hogy megszabaduljanak az egerektől. Arra azonban nem számított a sziget huszonkét lakosa, hogy hamarosan világhírű látványossággá válik otthonuk.

A sziget hamarosan látványossággá válhat.
A sziget hamarosan látványossággá válhat.Fotó / AFP

Mára alig több, mint húsz lakosa maradt Aosimának, akiket messze leköröz a többségben lévő százhúsz macska. Bármerre indulunk a szigeten, főként vörös és cirmos macskákat látni, köztük egy két fehérrel és foltossal. A másfél kilométer hosszúságú szigetnek 1945-ben még kilencszáz lakója volt, nagy részük azonban az ötvenes években elhagyta szülőhelyét, hogy a városban keressen munkát.

Mára alig több, mint húsz lakosa maradt Aosimának.
Mára alig több, mint húsz lakosa maradt Aosimának.Fotó / AFP

A szigetet (amennyiben turizmusra alkalmas a nemzetközi helyzet) egy harmincperces kompúttal lehet megközelíteni, ami gyakorlatilag minden mozgást jelent, ami a szigeten zajlik, ott ugyanis nem is nagyon lehet turistákon kívül másokkal találkozni, a helyiek nem rendezkedtek be a kiszolgálásukra, nincsenek macskás éttermek és szuvenír boltok. Pedig kereslet biztosan lenne rá.

A helyieknél sokkal jobban várják a látogatókat a macskák, akik a hírek szerint nem túl válogatósak, szívesen elfogadják a rizsgombócokat, az energiaszeleteket és a krumplit, amit kapnak. Az állatok szinte akadálytalanul uralják a szigetet és szaporodnak annak ellenére, hogy nem minden lakos rajong értük. Van, aki elkergeti őket és ivartalanítani is igyekeznek őket, ahogy lehet, hiszen az idős helyiek leginkább nyugalomra vágynak.

A helyieknél sokkal jobban várják a látogatókat a macskák.
A helyieknél sokkal jobban várják a látogatókat a macskák.Fotó / AFP

Érdekes módon azonban nem Aosima az egyetlen „macskasziget" Japánban. Hello Kitty birodalmában ugyanis összesen tizenegy olyan sziget van, ahol olyan jelentős a macskapopuláció, hogy kiérdemelte a „nekojima" vagyis macskasziget nevet.