A 210 méter magas csavart felhőkarcoló az építészet csodája

A New Yorkba tervezett felhőkarcoló olyan merész formákkal rendelkezik, mintha gyurmából készítették volna.

A csavaros üvegpalota méltó ékköve lehetne New York híres skyline-jának, hiszen önmagán áttekeredő formáival tényleg arra kényszeríti az embert, hogy kétszer is megnézze, mielőtt elhiszi, hogy ilyen létezhet. Ilyen formabontó elképzelés mellett nem csoda, hogy a tervező cég nem árulta el, hogy mennyibe kerülne a torony felépítése.

A tervező török építészeti vállalatnak nem ez a felhőkarcoló az első merész elgondolása: 2019-ben napvilágot látott terveikben egy szakadék szélén lelógó hotelt álmodtak meg, melynek alján egy üvegből készült medence is helyet kapna. A 600 méter magas szikla tetejére tervezett pihenőhely látogatása lehet, hogy nem ajánlott tériszonyosoknak.

A New Yorkba tervezett felhőkarcoló nagyon merész.
A New Yorkba tervezett felhőkarcoló nagyon merész.Fotó / Arcitectural Design Studio

Nemcsak a csavaros török elgondolás vár arra, hogy New Yorkot ékesíthesse, az utóbbi időben több hajmeresztő terv is született. Ilyen volt például a 2017-ben bemutatott „A nagy kanyar" névre hallgató, 1200 méter hosszú, fordított „U" alakú épület, ami elvileg a leghosszabb a világon. Az 57. utcán található "Milliárdos Sorra" tervezett felhőkarcoló még egy olyan liftet is tartalmaz, ami képes kanyarodni és vízszintesen is haladni.

Egy másik elképesztő épület, amit valószínűleg idén adnak majd át, a 91 emeletes, 430 méter magas felhőkarcoló, ami jelenleg a nyugati félteke második legmagasabb lakóépülete, a tőle nem messze található Central Park Torony ugyanis megelőzi. Mivel ebben az épületben lakások is találhatóak, eláruljuk: ha valaki a benne található hatvanvalahány lakás egyikének tulajdonosa szeretne lenni, nem kell hozzá más, mint legalább 4,5 milliárd forint.

Forrás: DailyMail