Száguldás, Porsche, Jogosítvány.

Meglett a forgalmi vizsgád, gyorsan mehet az ereszd el a hajam? Ha azt gondolod, hogy mostantól az élet királya vagy, nagyot tévedsz! Adunk néhány tippet, hogyan kell ezt jól csinálni!

Kár lenne tagadni, hogy a jogosítvány megszerzése tényleg új dimenzióba helyezi a felnőtt létet, igazi presztízskérdés, ha valaki már tud vezetni. Ez nyilván hatalom is egyben, akárhogy is vesszük, de jobb, ha nem élsz vissza vele. Adunk néhány jótanácsot, hogy mire figyelj, ha már kezedben a kocsikulcs.

1. A vizsgák sikeres bezsebelése csak a kezdet volt

A rutin az igazi kulcsszó: egy autót vezetni ugyanis ki könnyebben, ki nehezebben, de technikai szempontból azért viszonylag rövid idő alatt meg lehet tanulni. Közlekedni viszont egészen más! A kettőt a köztudatban szeretjük összemosni. Míg oktatóval az oldaladon megtehetted, hogy hibázol, addig a vizsga után már tiéd a felelősség: Te ülsz a volánnál, neked kell figyelned a KRESZ szabályaira, a kocsi, a saját és utastársaid biztonságára is. Fontos megjegyezni, hogy a „jó vezető" és a „rossz vezető" között tulajdonképpen csak a rutin a különbség: ugyanis aki nap, mint nap a volán mögött ül és ismeri az utakat, az általában már megkapja a dicsérő szavakat, ha idegen ül be mellé. Különösen fontos ezt annak tükrében szóvá tenni, hogy nagyon szeretjük, főleg az elején, 18-20 évesen kategorizálni egymást vezetési tudás alapján. Nyilván, mehet a méricskélés, ki-milyen autóba huppan bele és mennyire lazán tudja fél kézzel tekerni a kormányt. Szuper, de hidd el, ezek csak látszólagos dolgok. Vezess sokat: kérd meg valamelyik szülődet, vagy idősebb felmenődet, hogy szánjanak némi időt a gyakorlásodra! Vagy tűzz ki úti célokat a városban és menj oda, tévedj el, parkolj le. Egy ilyen „pánikszituációben" kénytelen leszel feltalálni magad. Gyakorlat teszi a mestert, de ehhez idő kell, ne akard megspórolni!

 

2. Óriás kék „T" matrica a kocsi különböző pontjaira

Felejtsd el! Nem kötelező. Valamiért nagyon elterjedt a használata, de hidd el, csak idegesíted vele a rutinos sofőröket. Ha nincs kint a matrica, lehet, hogy ledudálnak, de nem feltételezik, hogy kezdő vagy; maximum azt, hogy elbambultál, nem ismered a helyszínt, vagy szerencsétlenkedsz, mert ilyen napod van. Ha viszont kiragasztod, már messziről látják, hogy amatőr sofőr vár a piros lámpánál a sor elején és minden idegszálukkal azon lesznek, hogy kikerüljenek téged: sajnos nagyon sokan türelmetlenek ilyenkor, főleg nagyobb forgalom esetén. Ne add meg nekik azt a lehetőséged, hogy eleve megítéljenek, ők is voltak kezdők, csak szeretik elfelejteni!

3. Alázattal ezt is

Nem kell a forgalmi vizsga másnapján slusszkulcsot pörgetve megérkezned a suliba, ugyanis a balesetek legtöbbje egy sofőr pályafutását tekintve két esetben a leggyakoribb: Az egyik, ha valaki rögtön az elején kezd el száguldozni és nem vesz tudomást a határairól. A másik, körülbelül egy évnyi rutinszerzés után, amikor már tényleg magabiztosan vezet és kezd kevésbé óvatos lenni. Ezt tartsd szem előtt, ne Te legyél a holnapi mémkirály, aki a szalonból rögtön az első fának gurul neki.

4. Alkohol, chat: zéró tolerancia

Jó lenne, ha az esti híradó főszereplője sem Te lennél: hogy hányan halnak meg az utakon, az már olyan mindennapos, hogy szinte meg sem üti az ingerküszöbünket. A baleset viszont nem válogat, másodpercek töredéke alatt megtörténhet olyan is, amire nem számítasz és ennek elkerüléséhez maximális figyelem kell. Ne hozd kellemetlen helyzetbe az őrangyalodat! Alkohollal a véredben sokkal rosszabb esélyekkel indulsz; az egy dolog, hogy a saját életeddel is játszol, de ha valamelyik szeretteddel, barátoddal történik valami, azt sosem fogod megbocsátani magadnak. A bejövő üzenetek szintén várhatnak, ne hagyd hogy egy apró baki az egész életedre rányomja a bélyegét.

Vezetni nagyon jó élmény, gyakorold sokat! De ha igazán felnőtt akarsz lenni, légy hozzá kellően fegyelmezett is.