Mit rontasz el az étkezésnél? A bőröd elárulja

A legegyszerűbb módja annak, ha egészséges szeretnél lenni nem más, mint a megfelelő táplálkozás. Az egészségi állapotodról pedig a legjobban a bőröd árulkodik, ezért érdemes odafigyelni, mit viszel be szervezetedbe.

Rengeteg ötletet találhatsz arról, hogyan lehet egészséges bőröd, amit a Diéta és Fitnesz összegyűjtött, mi pedig kibővítettünk pár extra információval.

Mediterrán étkezés  

A régi szép időkben, amikor lehetőség volt utazásra, előfordulhat, hogy te is megtapasztaltad a mediterrán konyha jótékony hatásait. Fő alapanyagaik a friss zöldség és gyümölcs, olívaolajjal, halakkal, sovány húsokkal megbolondítva.

A legegyszerűbb módja annak, ha egészséges szeretnél lenni nem más, mint a megfelelő táplálkozás.
A legegyszerűbb módja annak, ha egészséges szeretnél lenni nem más, mint a megfelelő táplálkozás.Forrás / 123RF

Ezek az ételek gazdagok antioxidánsokban, amik elősegítik a bőr ápolt megjelenését. Konyhájuk omega-3 zsírsavban, C, B1, B2, B3 vitaminokban, niacinban, vasban és fehérjében gazdag, ezért mindenképp érdemes kipróbálnod.

Vegetáriánus étrend

A vegetáriánus étrend követői több rostot, káliumot és C-vitamint fogyasztanak, emellett jelentősen több zöldséget és gyümölcsöt visznek szervezetükbe, mint az átlag húsfogyasztók. Ennek hatására bőrük kevésbé ráncosodik, az öregedés jelei később mutatkoznak náluk.

Zsírszegény étrend

A bőrödnek nem tesz jót a túl sok zsír bevitele, ezért mindenképpen ügyelj arra, mit eszel és mennyit. Mindezek mellett azonban fontos, hogy az étrended részét képezzék, hisz fontosak az erek egészséges működéséhez, a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódásához, valamint a hormonok megfelelő működéséhez is hozzájárulnak.

Megfelelő folyadékbevitel

Száraz a bőröd, cserepesek az ajkaid? Napi szinten javasolt legalább 2 liter víz bevitele, ám ha sportolsz ezt mindenképp növelni kell. Minden nap folyamatosan vidd be a folyadékot szervezetedbe még akkor is, ha nem érzed, hogy szomjas vagy.

KIEMELVE: Az étkezés mellet pedig nem árt, ha ezekre is odafigyelsz.

Hidratáló krémek, olajok

Bizonyára észrevetted, hogy a hideg időszakban sokkal könnyebben szárad ki a bőröd. Hogy ezt elkerüld, ajánlott a hidratáló krém, testápoló napi szintű használata, nyáron pedig mindenképp használj fényvédő krémet az egész fedetlen bőrfelületen.

Forró fürdő, extra figyelem

Amikor csak teheted, tarts self-care napot, amikor ledörzsölöd az elhalt hámsejtjeid, hidratálsz, olajakat használsz, és különleges figyelemben részesíted bőrödet. Az eredmény látványos lesz, nem mellesleg pedig kikapcsolódásnak is megfelelő időtöltés egy esős délutánon.