Grafológia: az írásod többet elárul rólad, mint hinnéd

A grafológia rettentő érdekes tudomány, hiszen egy olyan hétköznapi dolog, mint a kézírás alapján állapít meg dolgokat a személyiségünkről vagy lelki állapotunkról. Te is sok mindenre következtethetsz írásod külleméről – olvass tovább, ha érdekel, hogyan!

Értelemszerűen a kézírás szabályrendszere függ az országtól és a korszaktól is, ahol az adott személy írni tanult. Magyarországon ez jellemzően az úgynevezett „c – kötéses álló írás", ami alapján három zóna van:

  • Felső zóna, amelybe beletartozik például az „l" betű felső hurka, ami a szellemiség, gondolatok és ötletek helye.
  • A középső zóna, mint például az „o" betű a mindennapok megnyilvánulásait fejezi ki.
  • Az alsó zóna, aminek jó példája a „g" betű alsó hurka a tudatalatti és az érzelmek pályája.

Ezeknek a zónáknak a határain vannak a bekötések helyei, ami szintén jelentőséggel bír: gondolatokról és érzésekről árulkodik. Ennek hiánya, azaz a nyomtatott betűkkel való írás erős visszafogottságra utal.

Az „o" betű a grafológia alapbetűje, ez a betű szolgál kiindulópontként a többi betű vizsgálatához. Az énképet tükrözi, a függőleges és vízszintes kiterjedésének is jelentése van; a magassága az én-értékelés nagyságáról árulkodik („Mekkorának" érzed magad?), a szélessége pedig az én-érzetről (Hogyan érzed magad?).

Az „a" betű az úgynevezett munka betűje, amelynek formázásából levonhatóak következtetések az énkép és a megmérettetés közötti kapcsolatról az ember munkája tekintetében. A betű leírásának módjából kideríthető például, ha a vizsgált személy túl nagynak vagy teljesíthetetlennek érzi a rábízott feladatot.

Ha több betű jelentése is érdekel, látogass el az Astronet.hu oldalára!