Fogak, hajó, zuhanás - mit jelentenek az álmunkban megjelenő motívumok?

Elméletileg minden éjjel megtörténik velünk, azonban legtöbbször egyáltalán nem emlékszünk rá: az álmodást mindig titokzatos és izgalmas folyamatnak képzelték az emberek. Több művészről is ismerünk olyan anekdotákat, hogy egyes remekműveiket álmaik alapján készítették el, de mi magunk is bizonyára emlékszünk olyan jelenetekre, amelyek szürreális voltuk miatt nagy hatással voltak ránk. Nem csoda hát, hogy az álmok jelentésének feltérképezésére az ókor óta tettek kísérleteket.

Nem tudjuk pontosan, mi az oka annak, hogy álmodunk. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy agyunk így dolgozza fel a napközben minket érő ingereket, érzelmeket, történéseket. Ezek persze sokszor csak szimbolikusan jelennek meg az álmainkban.

E szimbólumok rendszerezésével foglalkozott például a híres pszichoanalitikus, Sigmund Freud, akinek Álomfejtés című könyve összegzi munkájának tapasztalatait, de a "nem tudományos" vonalon haladva Krúdy Gyula is igen szép gyűjteményt készített a különböző álombeli jelenségek lehetséges értelmezéseiről. Egyesek úgy gondolják, az álmainkból jósolhatunk is.

Nem jelentenénk ki, hogy a jövőt az álmainkból ismerhetnénk meg, azonban néha érdekes lehet kicsit elmerülni álmaink világában, és elgondolkozni az alvás közben látottak jelentőségén.

Az alábbiakban néhány szimbólum jelentését olvashatod. Továbbiakért katt az AstroNet cikkére.

Fogak: A kapcsolatvesztés, de az el- és a kiköltözés szimbóluma is lehet.
Hajó: Megmutatja, hogy mennyire tudod irányítani az életedet. Ha hajótörést szenvedsz, és túléled, akkor az azt jelenti, hogy igen talpraesett típus vagy!
Macska: Vigyázat! Valaki elárul téged! Az állat karmolása átmeneti bizonytalanságról árulkodhat.
Meztelenség: Ha álmodban nincs rajtad ruha, és ezt élvezed, akkor valóban jól érzed magad a bőrödben. Ha zavarban vagy, az azt jelentheti, hogy hátrányban érzed magad a többi emberrel szemben.
Szakadék: Ha a szélén állsz, akkor úgy érzed, bizonytalan a mostani életed. Ha a legmélyén vagy, akkor vágysz a megvilágosodásra. Ha átugrod, akkor egy kritikus helyzetben hibátlanul teljesítettél.
Zuhanás: Ha erről álmodsz, lehet, hogy egy új szerelem van a láthatáron, de az is előfordulhat, hogy elveszíted kedvesed.