Így készíts isteni farsangi fánkot

Még javában tart a farsangi időszak, de nekünk, egyetemistáknak a január vége és a február eleje inkább a vizsgaidőszak fáradalmainak kipihenéséről szól. De ki mondta, hogy a kettőt nem lehet ötvözni? Itt a tökéletes alkalom egy kis terápiás fánksütéshez!

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
4 db tojás
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
1 evőkanál rum
fél fej citrom

Elkészítés:

1. Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatjuk. A lisztet jól összekeverjük a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral, a rummal, a citromhéjjal, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. Összedagasztjuk annyi langyos tejjel, amennyit felvesz. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel meghintjük, aztán meleg helyen a duplájára kelesztjük.

2. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntjük, majd sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újraszaggatjuk. Amikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztjük a nyers fánkokat.

3. Egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg, a fánkokat beletesszük. Először fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megforgatjuk, de fedő nélkül sütjük tovább – így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínáljuk!

A recept a mindmegette.hu oldalról került átvételre.