Ki lakik odalenn, kit rejt a víz? Megdöbbentő érdekességek a tenger élővilágáról

Azt már gyerekkorunk óta tudjuk, hogy a címben feltett kérdésre egy fikcionális, mosogatószivacs alakú, sárga lény neve a válasz a dal tanúsága szerint. De milyen izgalmas állatokkal és érdekességekkel találkozhatunk valójában a tengerek mélyén? Listánkból kiderül!

A rangidős

Ha a legrégebben kialakult állatfajokra gondolunk, a cápák vagy a szerencsétlen sorsú dinoszauruszok juthatnak elsőként az eszünkbe. Ennek fényében hihetetlen, hogy a medúzák már több mint 650 millió éve színesítik bolygónk állatvilágát, ezzel pedig mind a cápákat, mind a dinókat lepipálják.

Megdöbbentő érdekességek a tenger élővilágáról
Megdöbbentő érdekességek a tenger élővilágárólFotó / 123RF

Az energikus

Az elektromos angolnával nem tanácsos közeli viszonyba kerülni, ugyanis nevéhez híven felvillanyozó élményt jelenthet érintkezni vele. Egyetlen angolna annyi elektromosságot produkál, amennyi elegendő tíz villanykörte meggyújtásához.

A zseni

A palackorrú delfineket mindig intelligens állatfajként tartották számon, azonban ezek a lenyűgöző teremtmények még az alvási szokásaikkal is képesek bennünket meglepni. Alvás közben egyik szemüket nyitva tartják, és agyuknak is csak az egyik fele kerül valódi nyugalmi állapotba. Mindez segít nekik minél hamarabb észrevenni az esetlegesen rájuk vadászó ragadozókat.

A palackorrú delfineket mindig intelligens állatfajként tartották számon
A palackorrú delfineket mindig intelligens állatfajként tartották számonFotó / 123RF

Az adaptív

Az osztrigák más tengeri állatokhoz hasonlóan képesek a nemváltásra, amennyiben az előnyhöz juttatja őket a párzás során.

A pusztító

Az Origo cikkében bukkantunk listánk utolsó tagjára, a tűzhalra, ami a földkerekség legveszedelmesebb halfaja. Kivételt képez a többi felsorolt állathoz képest, ugyanis természetes körülmények között csak az Indiai- és a Csendes-óceán térségében található meg, egy figyelmetlen embertársunknak "köszönhetően" viszont a Karib-térségbe is beszivárgott (a szó legszorosabb értelmében). A Karib-tengeren nincs természetes ellensége, ráadásul igen falánk ragadozó is, így hamar uralma alá hajtotta az ottani élővilágot - megborítva ezzel a természet egyensúlyát.

A tűzhal a földkerekség legveszedelmesebb halfaja
A tűzhal a földkerekség legveszedelmesebb halfajaFotó / 123RF