Te jól hordod? Öt meglepő hiba, amit sokan elkövetnek a maszkkal

A járvány elleni védekezés során fontos a minimum másfél méteres távolság tartása, a rendszeres kézmosás, és az orrot és szájat eltakaró maszk használata. Sajnos gyakran lehet találkozni olyanokkal, akik rosszul, esetleg egyáltalán nem hordják maszkjukat, ezzel növelve a fertőzések kockázatát.

Következzen öt tipikus hiba, amit a legtöbben elkövetnek a maszk hordása során:

Előtte és utána is kezet kell mosni

A signs.com felmérése szerint a megkérdezettek 35 százaléka nem mossa meg a kezét, mielőtt felveszi a maszkját, 43,7 százalékuk pedig levétel előtt sem végzi el a fertőtlenítő kézmosást. Valójában a maszk fel- és levétele előtt minden esetben fontos a kéz fertőtlenítése.

Az egyszerhasználatos maszk egyszer használható

A felmérésben a válaszadók 44,2 százaléka vallotta be, hogy egynél többször hordja a sima orvosi maszkját, amit valójában egyszeri használat után ki kellene dobni. Ha hosszabb időn keresztül, többször is használsz egy eldobható maszkot, annak a védelme meggyengül, így növeled a fertőzések kockázatát.

A felmérésben a válaszadók 44,2 százaléka vallotta be, hogy egynél többször hordja a sima orvosi maszkját
A felmérésben a válaszadók 44,2 százaléka vallotta be, hogy egynél többször hordja a sima orvosi maszkjátFotó / Getty Images

Van, amit mosni kellene; van, amit tilos

Azokról a megkérdezettekről, akik szövetmaszkot használnak, a felmérés kiderítette, hogy csupán 21 százalékuk mossa ki azt minden használat után. Míg a sima eldobható maszkokat tilos, a szövetmaszkokat minden használat után ki kellene mosni, ezzel csökkentve a betegségek továbbadásának esélyét.

Kilógó orrok és egyéb hordási technikák

A legismertebb jelenség, amivel mindenki találkozott már. Ezzel a gyakorlattal igazából feleslegessé válik a maszk viselése, és a maszkot szabálytalanul hordók veszélyeztetik a maguk és környezetük egészségét is. Sajnos minden nap belefuthatunk maszkot nem vagy helytelenül hordó emberekbe.

Sajnos minden nap belefuthatunk maszkot nem vagy helytelenül hordó emberekbe.
Sajnos minden nap belefuthatunk maszkot nem vagy helytelenül hordó emberekbe.Fotó / 123RF

Nem illeszkedő vagy túl nagy maszkok

Hogyha esetleg az előző négy pontból mindent helyesen csinálsz, még mindig van egy komoly hiba, amit elkövethetsz. Ha a maszk túl nagy az arcra, vagy nem illeszkedik rendesen az orrnyeregnél, a fertőzésveszély nőhet. A legfontosabb azonban az, hogy a száj és az orr mindig legyen megfelelően eltakarva.

Reméljük, nemsokára véget ér a járvány, és visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Addig is viszont fontos, hogy mindenki odafigyeljen a helyes maszkhordás szabályaira, amelyekről még többet olvashatsz a Borsonline oldalán.