Te jól hordod? Öt meglepő hiba, amit sokan elkövetnek a maszkkal

A járvány elleni védekezés során fontos a minimum másfél méteres távolság tartása, a rendszeres kézmosás, és az orrot és szájat eltakaró maszk használata. Sajnos gyakran lehet találkozni olyanokkal, akik rosszul, esetleg egyáltalán nem hordják maszkjukat, ezzel növelve a fertőzések kockázatát.

Következzen öt tipikus hiba, amit a legtöbben elkövetnek a maszk hordása során:

Előtte és utána is kezet kell mosni

A signs.com felmérése szerint a megkérdezettek 35 százaléka nem mossa meg a kezét, mielőtt felveszi a maszkját, 43,7 százalékuk pedig levétel előtt sem végzi el a fertőtlenítő kézmosást. Valójában a maszk fel- és levétele előtt minden esetben fontos a kéz fertőtlenítése.

Az egyszerhasználatos maszk egyszer használható

A felmérésben a válaszadók 44,2 százaléka vallotta be, hogy egynél többször hordja a sima orvosi maszkját, amit valójában egyszeri használat után ki kellene dobni. Ha hosszabb időn keresztül, többször is használsz egy eldobható maszkot, annak a védelme meggyengül, így növeled a fertőzések kockázatát.

A felmérésben a válaszadók 44,2 százaléka vallotta be, hogy egynél többször hordja a sima orvosi maszkjátFotó / Getty Images

Van, amit mosni kellene; van, amit tilos

Azokról a megkérdezettekről, akik szövetmaszkot használnak, a felmérés kiderítette, hogy csupán 21 százalékuk mossa ki azt minden használat után. Míg a sima eldobható maszkokat tilos, a szövetmaszkokat minden használat után ki kellene mosni, ezzel csökkentve a betegségek továbbadásának esélyét.

Kilógó orrok és egyéb hordási technikák

A legismertebb jelenség, amivel mindenki találkozott már. Ezzel a gyakorlattal igazából feleslegessé válik a maszk viselése, és a maszkot szabálytalanul hordók veszélyeztetik a maguk és környezetük egészségét is. Sajnos minden nap belefuthatunk maszkot nem vagy helytelenül hordó emberekbe.

Sajnos minden nap belefuthatunk maszkot nem vagy helytelenül hordó emberekbe.Fotó / 123RF

Nem illeszkedő vagy túl nagy maszkok

Hogyha esetleg az előző négy pontból mindent helyesen csinálsz, még mindig van egy komoly hiba, amit elkövethetsz. Ha a maszk túl nagy az arcra, vagy nem illeszkedik rendesen az orrnyeregnél, a fertőzésveszély nőhet. A legfontosabb azonban az, hogy a száj és az orr mindig legyen megfelelően eltakarva.

Reméljük, nemsokára véget ér a járvány, és visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Addig is viszont fontos, hogy mindenki odafigyeljen a helyes maszkhordás szabályaira, amelyekről még többet olvashatsz a Borsonline oldalán.