Hatmillió eljegyzés, milliárdok csokira: megdöbbentő tények a Valentin-napról

A Valentin-nap talán az egyik legmegosztóbb ünnep: sokak imádják, és alig várják, hogy valaki számukra kedvessel töltsék; mások már a szó hallatán a szemüket forgatják. Függetlenül attól, hogy melyik táborba tartozol, a következő tények a szerelmesek ünnepéről számodra is érdekesek lehetnek!

A dátumot az 1300-as évektől asszociálják a szerelemmel

Gondoltad volna, hogy a jeles dátum már több száz éve a szerelmeseké? Ugyan február 14-e már az ötödik század végén Szent Valentin napja volt, a szentimentális töltete annak köszönhető, hogy Angliában és Franciaországban úgy hitték, hogy ez a dátum a madarak párzási időszakának kezdete.

Az első Valentin-napi kártyát 1415-ben küldték

Mégpedig egy francia ifjú, aki bebörtönözve felesége után sóvárgott, és szerelmes levelében az ő valentinjának szólította szíve hölgyét.

A tömeglevelezés a 19. században kezdődött

Ugyan az emberek már a 17. századtól hódoltak a kártyaküldés szokásának, a Valentin-napi kedveskedés csak a 19. századtól szolgálta ki maradéktalanul a fogyasztói társadalmat különféle kártyákkal, ajándékokkal, na meg mindennel, mi szem-szájnak ingere.

Ti ünneplitek a Valentin-napot?
Ti ünneplitek a Valentin-napot?Fotó / Shutterstock

Amerikában dübörög a Valentin-nap

Olyannyira, hogy 2019-ben az amerikaiak körülbelül 20 milliárd dollárt (!!!) költöttek a kedveskedő csokikra, virágokra és minden másra, amit szívük választottja kívánhat.

Közel hatmillió eljegyzés február 14-én

Mikor máskor, mint a szerelem ünnepén? A felmérésben megkérdezettek szerint ez az ünnep a legmegfelelőbb a „nagy kérdés" feltételéhez. És miért ne lehetne igazuk?

Különbözően ünneplik különböző országokban

Magyarországon például nem futunk fejvesztve ajándékokért, bár a népszerűsége egyre nagyobb az évek múltával. Dél-Amerikában nemcsak a szerelemről, hanem a barátságról is megemlékeznek Valentin-napon, kifejezik a hálájukat és szeretetüket a barátaik felé. Míg Japánban kifejezetten a nők feladata leleplezni valódi érzéseiket, amit aztán a férfiak egy hónap múltán, március 14-én viszonozhatnak.