Valódi a kép, amin egy szovjet katona pacsizik a jegesmedvével?

Az interneten számos olyan kép kering, amely időről-időre felbukkan, és felpezsdíti az online közösséget. Ilyen a következő kép is, amely a világ legszebb barátságát örökítette meg.

A történet az 1950-es években kezdődött, amikor a Csukcs-félszigeten szolgáló szovjet katonák észrevették, hogy a könyörtelen hideg miatt a jegesmedvék nehezen találnak maguknak táplálékot. A katonák és a helyi lakosok összeálltak, hogy segítsék a bocsaikat nevelő állatokat. Sűrített tejes konzerveket adtak a medvéknek, hogy azok új erőre kapjanak és etetni tudják kicsinyeiket.

A ragadozókat először a harckocsik menedéket nyújtó fedélzetéről közelítették meg.

Egy idő után azonban a katonák lemerészkedtek az állatokhoz a hóba, és kézből etették a medvéket. Így készült több híres kép is, amiken a hálás jegesmedvék elfogadják az ételt az emberek kezéből. Oroszország volt az első 1956-ban, ahol betiltották a jegesmedvék vadászatát.

Nyikolaj a medvék legjobb barátja

Egy medvementő, Nyikolaj Mahuljak naplót vezetett egy általa megmentett medvebocsról. Egy helyi vadász 1974-ben önvédelemből lelőtt egy jegesmedvét. Mivel az elpusztult állat bocsa még nem tudott vadászni, Nyikolaj etetni kezdte.

A kicsit Másának nevezte el, és öt hónapon keresztül vigyázott rá, azonban a pici medvebocs 1975 tavaszán eltűnt. Tizenegy hónappal később Nyikolaj az erdőben újra találkozott a már felcseperedett Másával, aki minden bizonnyal felismerte megmentőjét, mivel nem támadt rá.

Nyikolaj Mahuljak
Nyikolaj Mahuljak

Váratlan támadás

Nyikolaj 1976-ban a szokásos húsadagját vitte a közeli barlangban élő barátjának, azonban Mása helyett egy kifejlett felnőtt jegesmedvét talált, aki azonnal rátámadt a férfira. Szerencsére Nyikolaj egy húsdarabbal el tudta terelni az állat figyelmét, így nem történt tragédia. Bár Mása eltűnt, Nyikolaj visszajárt a barlanghoz, hogy sűrített tejjel és hússal etesse az újonnan beköltözött nőstényt és annak bocsait. Ez a medvecsalád látható az ikonikussá vált fényképen is.

Nyikolaj Mahuljak a medvecsaláddal
Nyikolaj Mahuljak a medvecsaláddal

A következő hónapokban a férfi többször is vitt ételt a medvecsaládnak, így az állatok megszokták az emberi közelséget, és bizalmukba fogadták őt. A nőstény még azt is megengedte, hogy a férfi játsszon bocsaival.

Miután a bocsok is megerősödtek, a férfi felhagyott látogatásukkal, csak távolról figyelte a családot. Nyikolaj Mása keresésével sem hagyott fel, azonban őt sosem látta viszont a férfi. Ő volt az egyetlen ember, akit bizalmába fogadott egy vadon élő ragadozó, a híres fénykép segítségével pedig egyre több ember ismerheti meg ezt a csodálatos barátságot.

A történetről bővebben az ORIGO cikkében olvashatsz.