Bálint-nap vagy Valentin-nap? A szerelmesek napjának véres története

Valentin-nap tájékán minden évben fellángolnak a viták a szerelem ünnepének eredetéről. Magyarországon csak nemrég terjedt el a Valentin-nap kultusza, így sokan ragaszkodnak még a Bálint-nap elnevezéshez. De valójában mi is a különbség a két ünnep között?

Február 14. a szerelmesek ünnepe. Ilyenkor a párok apró ajándékokkal, virágokkal, csokoládéval ajándékozzák meg egymást, így ünnepelve meg boldogságukat.

Bálint vagy Valentin?

Valójában felesleges azon vitatkozni, hogy melyik elnevezés a helyes, hiszen a Bálint a Valentin név magyar megfelelője. A Valentin-nap a nyugati trendek elterjedésével vált a köztudat részévé. Bárhogy is nevezzük, az ünnep egy római paphoz, Szent Bálinthoz, és egy különös ókori ünnephez vezethető vissza.

Lupercalia
LupercaliaFotó / Prado Múzeum

Régen ostor, ma már inkább rózsa

A Lupercalia (vagy Februa) elnevezésű ünnepet minden év február 14-én tartották az ókori Rómában. A cél a gonosz, farkasképű isten, Lupercus kiengesztelése volt rituális szertartásokkal. A papok kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat (főleg nőket), hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon számukra.

Persze voltak kellemesebb részei is az ünnepnek. A hajadon leányok Júnó, a házasság istennőjének templomában kaptak szerelmi jóslatot, a férfiak pedig tombolát húzhattak a fiatal lányok neveiből. A kisorsolt párok egy ideig együtt jártak, néhányan egymásba is szerettek.

Szent Valentin legendája

Több legenda is kering Szent Valentin (magyarul Szent Bálint) római pap élete körül. Állítólag időszámításunk előtt 269-ben február 14-én mártírhalált halt, mert nem tagadta meg a kereszténységet. Börtönideje alatt kedves leveleket küldött barátainak. Ez lehet a Valentin-napi üzenetküldés egyik eredete.

Antonio Paroli - Sv. Valentin z donatorjem
Antonio Paroli - Sv. Valentin z donatorjem

Egy másik legenda szerint a római császár börtönöztette be Valentint, mivel tiltása ellenére a pap fiatalokat adott össze keresztény szokások szerint. A császár megtiltotta, hogy fiatal férfiak házasodjanak, mivel úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak. A börtönben a pap összebarátkozott a börtönőr vak lányával, és visszaadta neki látását. Kivégzésének napján búcsúlevelet hagyott a lánynak, melyben azt írta:
"A te Valentinodtól" - többek szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés hagyománya.

Bár hivatalosan sosem avatták szentté, Szent Bálint mégis a szerelmesek védőszentjévé vált, február 14-e pedig a szerelem ünnepévé.