4 borzalmas foglalkozás, ami jó, hogy már nem létezik

Azt hiszed, a te munkád a legkellemetlenebb? A diákokkal mindenhol mostohán bánnak? Mutatjuk azokat a régi állásokat, amiktől a tiéd egyből szupernek tűnik majd.

Piócaszedő

A modern orvostudomány megszületése előtt sok esetben találgatásra vagy homályos következtetésekre hagyatkoztak azok, akik különböző nyavalyákat akartak kikúrálni. Módszereiknek fontos eleme volt a piócázás, mely során a kis állatkát valahova a bőrre helyezték, az megszívta magát vérrel és ezáltal javított a páciens állapotán.

A 18. századra a piócák több európai országban csaknem kihaltak.
A 18. századra a piócák több európai országban csaknem kihaltak.

Természetesen, ha piócákra volt szükség, olyan ember is kellett, aki a kis tavakból összeszedi őket. Ma már sokunknak furcsának tűnhet ez a gyógymód (bár még mindig alkalmazzák), de régen annyira népszerű kezelési módszer volt, hogy a 18. századra a piócák több európai országban csaknem kihaltak.

Az árnyékszék inasa

Az angol királyi udvarban ez egyike volt a legáhítottabb pozícióknak, az ugyanis, aki megkapta, rendkívül szerencsés és kiváltságos helyzetben tudhatta magát. A tisztséget VII. Henrik, a hírhedt VIII. Henrik édesapja hozta létre. Betöltője arra volt hivatott, hogy figyeljen a király étrendjére és bélmozgására is.

A tisztséget VII. Henrik, a hírhedt VIII. Henrik édesapja hozta létre.
A tisztséget VII. Henrik, a hírhedt VIII. Henrik édesapja hozta létre.

Fontossága azonban nem egyenesen ebből származott. Aki ugyanis betöltötte ezt az első hallásra kellemetlen állást, még oda is elkísérte az uralkodót, ahová a király is gyalog jár, így sok időt tölthetett vele kettesben, ahol bármilyen kérését előadhatta.

Taposómalom-hajtó

Gondolkoztál már azon, hogy honnan ered a taposómalom kifejezés? Lehet, hogy még nem, de azt biztos tudod, hogy nem egy kellemes, könnyed dolgot takar. Valójában ez tényleg egy olyan malom volt, amit szél vagy víz helyett lábbal hajtottak, folyamatosan lépegetve a malomkeréken.

Még a bűnözőket sem találták érdemesnek arra, hogy ebbe a munkába betegedjenek bele.
Még a bűnözőket sem találták érdemesnek arra, hogy ebbe a munkába betegedjenek bele.

Ez a foglalkozás annyira nem volt kellemes, hogy a viktoriánus Angliában bűnözőket büntettek azzal, hogy ilyen helyen kellett dolgozniuk. Rövidesen azonban be is tiltották, mivel még őket sem találták érdemesnek arra, hogy ebbe a munkába betegedjenek bele.

Patkányfogó

Sajnos ez a kifejezés nem egy kíméletes és gyors eszközt, hanem egy viktoriánus londoni foglalkozást takar. Mivel a város a 19. században hemzsegett ezektől a rágcsálóktól, azoknak, akik összeszedték őket, darabárat fizettek.

Nem volt veszélytelen foglalkozás, hiszen az elszenvedett patkányharapások könnyen elfertőződhettek.
Nem volt veszélytelen foglalkozás, hiszen az elszenvedett patkányharapások könnyen elfertőződhettek.Fotó / Mediaworks

Mivel kézzel volt a leggyorsabb, így fogdosták őket. Nem volt veszélytelen vállalkozás, hiszen az elszenvedett patkányharapások könnyen elfertőződhettek, és halálhoz vezethettek.