Ezért jobb, ha soha nem iszol üdítős dobozból

Bár nincs jobb érzés, mint felnyitni egy üdítős dobozt, főleg, mikor nyáron gyötör a szomjúság. Ám ha kicsit elgondolkozol rajta, magadtól is eszedbe juthat, hogy valószínűleg nem túl jó ötlet közvetlenül belőlük inni.

Az első, ami megfordulhat a fejedben az, hogy ki tudja, hol járt az a doboz. Nem tudhatod hol tárolták, ki fogta meg, vagy éppen mi mászott át rajta.

Könnyen előfordulhat rajtuk mindenféle baktérium, ami akár komoly hányással és hasmenéssel járó megbetegedést is okozhat. A koronavírus járvány persze mindezt még fokozza is.

Nemcsak a műanyagból készült termékeknél fontos, hogy BPA mentesek-e, hanem az üdítős dobozoknál is, mivel sok gyártó ezt az anyagot használja az összeragasztásukra. A bishphenol a folyadék hatására kioldódhat és hosszú távon a szervezetben felgyűlve szív és érrendszeri problémákat okozhat.

Ha érzékeny vagy erre, könnyen lehet, hogy kellemetlen, fémes ízt érzel a szádban minden korty után. Ez nem az üdítőtől van, hanem a doboztól, és kiküszöbölhető, ha szívószálat használsz, vagy kitöltöd egy pohárba.

Nem tudhatod hol tárolták, ki fogta meg, vagy éppen mi mászott át a dobozon
Nem tudhatod hol tárolták, ki fogta meg, vagy éppen mi mászott át a dobozonFotó / 123RF

A dobozban rejlő cukros folyadék igazi rovarmágnes. Akár egy darázs is kényelmesen belepottyanhat az italodba, ha nem figyelsz és komoly kellemetlenséget okozhat, ha a szádba kerül. Más rovarok kevésbé veszélyesek, de hidd el, ettől még nem szeretnéd bekapni őket.

A fogaidnak sem tesz túl jót, ha palackból vagy dobozból iszod a cukros üdítőket, mivel így még tovább érintkezik a fogaiddal a folyadék, mint egyébként. Erre is megoldás lehet, ha szívószálat használsz.

Bár a műanyag palackoknál még mindig jobb az alumínium doboz, mivel ez utóbbi jóval hatékonyabban újrahasznosítható, a legjobb az, ha a saját üvegedet tartod magadnál, és vizet iszol. Így elkerülsz minden mérgező anyagot, baktériumot, cukrot sem fogyasztasz és a környezetet is óvod.

Ha érdekel, itt olvashatsz többet a témáról.