Ez a színes kupolákból álló nyaralóövezet olyan, mintha egy rajzfilmből lépett volna ki

A Majara (Kaland) névre keresztelt falucska megannyi teljesen felszerelt házikóval a Perzsa-öbölben várja a nyaralni vágyókat.

Az iráni Hormuz szigeten található komplexum nagyjából 200 épületből áll, amelyek nemcsak kívül, hanem belül is szemkápráztatóak: kék, sárga, piros és zöld színben pompáznak. A falu 17 lakosztályból áll, és 85 vendég elhelyezésére alkalmas, az áruk pedig 20 dollárnál kezdődik. Szállásként 130 kupola használható, a többiben pedig kávézók, éttermek, spa, galéria és üzletek kapnak helyet.

Hormuz, Majara
Hormuz, MajaraFotó /AFP

A tervező teheráni építésziroda így fogalmazta meg a projekt lényegét:

A Hormuz sziget természetesen színekben gazdag hely, gyakran szivárvány szigetnek is nevezik. A színeket nem lehet kivenni az ottani emberek életéből, ünnepeiből, ruháiból, használati tárgyaiból és lakhelyeiből. Innen vettük a bátorságot arra, hogy a Majara külsejét és belsejét egyaránt színesre tervezzük, hogy játsszunk a szivárvány sziget által inspirált a perspektívákkal, és eltorzítsuk őket.

Hormuz, Majara
Hormuz, MajaraFotó / AFP

A helyi termékekkel berendezett épületek kivitelezésében is szerepet kaptak a sziget lakosai, ötvenen vettek részt az építkezésben. A szerkezeteket létrehozó különleges módszer alapja, hogy homokzsákokat földdel és cementtel töltenek meg, majd szögesdróttal erősítik meg az egészet.

A Majara létrehozása egy nagyobb projekt része, melynek lényege, hogy munkaadáson keresztül segítse a szigetek lakosságát. A tervezők elmondták, hogy mivel Iránban a Perzsa-öböl partvidéke kevésbé fejlett, gyakori, hogy pont erre a részre építik a legnagyobb luxusberuházásokat, ám az ő céljuk ettől eltérően nemcsak a látogatók odacsődítése, hanem az is, hogy figyelemmel lehessen kísérni, milyen hatással van a turisták jelenléte a sziget törékeny ökoszisztémájára.

Hormuz, Majara
Hormuz, MajaraFotó / AFP

Ha más úti cél is érdekelne a vírus utáni tervek összerakásához, eláruljuk, hogy az indonéz Szivárvány Falu (Rainbow Village) és Fokváros Bo-Kaap városrésze ugyanilyen színekben gazdag élményt kínál az utazók számára.