Ezt is mérik?! Ezek a világ legfurcsább mértékegységei

Mióta létezik az emberi faj, megszállottan jegyez fel és mér meg dolgokat: hosszt, súlyt, színt, amit csak akarsz. Mindegyikünk imád rendszerezni, besorolni, megkülönböztetni, összehasonlítani, ami nemcsak technológiai vívmányokat, de néhány teljesen elvont mértékegységet is eredményezett.

A Scoville skála

A paprikák és szószok csípősségnek mérésére kitalált mérési módszer. Az eredményt, a Scoville heat unitot (SHU) az határozza meg, hogy hányszorosára kell hígítani a paprika kivonatát, hogy ne érezd csípősnek az oldatot. Ez lényegében egy korai módja a csípősséget okozó kapszaicin molekulák sűrűségének mérésére.

Kis segítség, hogy értelmezni tudd a számokat: az Erős Pista csak 1000 SHU, míg a világ legcsípősebb paprikája, a Pepper X a 3 000 000 SHU-t is meghaladja.  

Erős Pista csak 1000 SHU, míg a világ legcsípősebb paprikája, a Pepper X a 3 000 000 SHU-t is meghaladja.Fotó / 123RF

Pillanat

Bizony, amikor azt mondod, hogy „egy pillanat", akkor azt számonkérhetik rajtad! A pillanat egy konkrét idő mértékegység, amit a középkorban használtak, átlagosan másfél percet jelentett. Azért nem váltható át pontosan „mai" időre, mert akkoriban minden idő mértékegység függött nappalok hosszától, még az órák is.

A Big Mac index

Nem a helyi konyhában jelenlévő saláta, kenyér és hús közötti arányokat fejezi ki, hanem azt, hogy az országban hány Big Macet lehet vásárolni adott pénzből. Funkciója a gazdaságok és valuták összehasonlítása, és olyan komoly jelentősége van, hogy Argentínát egyszer megvádolták a Big Mac árának manipulálásával!

Argentínát egyszer megvádolták a Big Mac árának manipulálásával.

Micromort

Egy micromort annak mértékegysége, hogy egy a millióhoz az esélye annak, hogy meghalsz. Hogy mik növelik az esélyeidet egy micromorttal? 

Például, ha elszívsz másfél cigit, megiszol fél liter bort, de az is, ha 10 kilométert motorozol, vagy 27 kilométert sétálsz.