Ha ezen nem változtatunk, borzalmas dolog történik a koalákkal

Ausztrál kutatók szerint a koalákat a kihalás veszélyezteti az erdőtüzek és az élőhelyük folyamatos háborgatása miatt. Emellett a kutatók megállapították azt is, hogy az aranyos állatkák legnagyobb ellensége nem más, mint a chlamydia.

A betegség a koalák legyengült immunrendszere miatt terjedt el, amit az erdőtüzek és az élőhelyük bolygatása okoz. Ezek hatására glükokortikoidok termelődnek az állatok szervezetében, ami által könnyebben elkaphatják a fertőzést.

„Bármilyen zargatása az állatok élőhelyének fiziológiai stressz reakciót eredményez, és ha ezek a stresszfaktorok nem szűnnek meg, a glükokortikoidok túlzott termelődése által az állatok immunrendszere veszélyeztetett lesz, könnyebben megbetegednek" – mondták a Western Sydney University és a University of Queensland kutatói.

A betegség a koalák legyengült immunrendszere miatt terjedt el.Fotó / Getty Images

A koalák a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a sebezhető kategóriába vannak sorolva, ami azt jelenti, hogy kihalási esélye a természetes élőhelyén nagy, beavatkozás nélkül pedig veszélyeztetetté válhatnak.

Egy vadmentő csapatok által készített kutatás kimutatta, hogy a koalákat legjobban fenyegető veszély nem más, mint a stressz által terjedő chlamydia. A megmentett koalák körülbelül 30 százaléka sikeresen vissza tudott térni a vadonba, ám sajnos körülbelül 17 százaléknál eutanáziát kellett végrehajtani.

Aggódnak a kutatók.Fotó / 123rf

A következő, elhanyagolhatatlan veszélyeztető faktor nem más, mint az emberi behatás, valamint az egyre gyakrabban kialakuló erdőtüzek. Az erdőirtás, sz építkezések, a területek foglalása mind károsítják az állatok élővilágát. Emellett erdőtűzben a legutóbbi ausztrál nyár alatt körülbelül 5000 koala halt meg, ami hatalmas szám, tekintve, hogy körülbelül kevesebb, mint 80 000 koala él szabadon a vadonban, Ausztrália mindössze négy államában.

Ha nem történik változás, akkor a koalák 30 éven belül kihalhatnak.