5+1 TIPP a sikeres KRESZ-vizsgához

Az igazi rémálmot legtöbbször a forgalmi vizsga okozza, de nem árt, ha a KRESZ-en is odateszed magad. Ha a tanulással sincs bajod és az új e-learninges felület kezelése is a kisujjadban van, akkor fusd át az alábbi pontokat és a sikeres vizsga borítékolt lesz!

1. Kezdd el időben

A könyöködön jöhet ki az időbeosztás fontossága, de ez itt sincs másképp.

A KRESZ során a cél az információk hosszú távú memóriába történő rögzítése és nem a tipikus felesleges adatok megjegyzése, amit már dolgozatírás után el is felejthetsz.

Egy új információval való találkozás során az agy szenzoros tára 1-3 másodpercekre pillanatfelvételeket rögzít, ami ismételgetéssel először a rövid távú memóriába kerül. Ezen terület korlátozott kapacitása miatt (7±2 dolog befogadása) az információ egy része kiszorul és elhalványodik, másik része a már korlátlan kapacitású hosszú távú memóriában landol. Gondolom te is érzed, hogy a nehezebb feladatot ezen utóbbi folyamat jelenti. Ezért hallod annyiszor, hogy kezdd el időben, és ne a vizsga előtti utolsó estén akard megváltani a világot.

2. Tutorial videók

A legtöbben inkább audiovizuális típusok (hangot és képet egyszerre befogadó) vagyunk. Ehhez a témakörhöz (KRESZ) éppen zanza videó még nincsen, viszont tudom ajánlani Kreszprofesszor youtube csatornáját. Az ő videói után én hiba nélkül csináltam a hárompontos példákat.

3. Tesztek és jegyzet

Ha már végig fogod verekedni magad az e-learninges tananyagon, érdemes jegyzetet készíteni közben.

A nagy piros felkiáltójeles szabályokat és vastagon szedett részeket írás révén hamarabb megjegyzed, mintha csak a képernyőt nézed, másrészről könnyedén átolvasható a vizsga előtti utolsó pillanatokban is.

Mielőtt pedig nekiesnél a végtelen próbavizsgák gyakorlásának, olvasd újra a jegyzeteket! Miért? Ha még felszínes ismeretekkel vágsz a teszteknek, könnyen találkozhatsz olyan kérdésekkel, amit nem tudsz, ezáltal sikertelen lesz a vizsga: elveszi a kedvedet, csökken a motiváció és a következő napon még nehezebben szánod rá magad, hogy gyakorolj.

Ne feledd, hogy egy új információ teljes birtoklásához legalább hétszer kell találkoznod vele, hogy azt könnyedén elő is tudd hívni.

A véletlenszerű tesztek során pedig nem valószínű, hogy mindegyikkel ennyiszer fogsz találkozni; így, ha szánsz időt az anyag elsajátítására, fixen nem marad olyan fogalom, amit a vizsgán látsz először.

A kresz táblák memorizálására és tanulására számos applikáció létezik. Érdemes körülnézned az app store-ban.
A kresz táblák memorizálására és tanulására számos applikáció létezik. Érdemes körülnézned az app store-ban.Fotó / 123RF

4. Nézd meg a műszerfalat

A forgalmi helyzeteket jelző képek mellett, a másik kisördögként a műszerfal piktogramjai foghatnak ki rajtad.

Tipp: nyomtass ki egy műszerfalat ábrázoló színes jelmagyarázatos ábrát, amiről könnyen memorizálni tudod őket.

A vizsga előtt érdemes egy kocsiban is szemügyre venni ezeket, ahol tesztelheted tudásodat, valóban sikerült-e az eszedbe vésni mindet.

5. Figyeld a táblákat

Ahogy már a műszerfal kapcsán is utaltam rá, nincs is jobb módja, mint a gyakorlatban ellenőrizni megszerzett tudásodat. Utazásaid során járj nyitott szemmel: hiába még csak az autó hátsó üléséről tudod szemügyre venni a forgalmat. Rengeteget tanulhatsz: melyik tábla mit jelent, kire vonatkozik, vagy épp arról, kinek van elsőbbsége. Egy-két utazással tanulás nélkül ragadnak rád az infók egészen a vizsgáig.

+1 Miért kezdted el?

Te miért kezdtél neki a jogosítvány megszerzéséhez? Ez nem egy kötelező tantárgy, aminek a teljesítése szükséges a diplomához. Ez a te választásod és döntésed volt. Gondold végig, miért vágtál neki, és ez a motiváció kísérjen el, bármilyen nehézséggel is találkozol!Ha meg véletlenül mégsem úgy jön össze az első vizsga, ahogy szeretnéd, összedől a világ? Nem te leszel sem az első, sem az utolsó, akinek elsőre nem sikerül, úgyhogy ne csüggedj, ne add fel és próbálkozz tovább!

A jogosítvány megszerzése után is érdemes néhány tanácsot megfogadnotok.

Tamás Anett