A magyar természet legjei, amiktől garantáltan eláll a lélegzeted

Magyarország nem sok világrekordot tud bezsebelni a legnagyobb hegyek vagy más természeti legek versenyében. Ennek ellenére mi így szeretjük, hisz itthon is léteznek csodálatos jelenségek, amik nem csak hazai léptékkel lélegzetelállítóak. Ezekből gyűjtöttünk össze most néhányat.

Magyarország legmagasabb fájaA somogyi Iharosberényben található duglászfenyő hazánk legmagasabb fája a maga 51,65 méterével, aminek alig pár méterre növő „testvére" a vetélytársa, 51,45 méterrel. Az óriás párt becslések szerint 1870 környékén ültették, amikor ezen a területen először honosították meg az amerikai származású duglászfenyőt.

Hazánk legmagasabb fája 51,65 méter
Hazánk legmagasabb fája 51,65 méter

Magyarország legnagyobb szurdokaAz Upponyi-szoros ugyan mindössze 500 méter hosszú, de épp emiatt lenyűgöző, hogy ennyi szépség van bezsúfolva ilyen kis helyre. Mindenféle látványosság van benne és a tágabb környékén: a karsztos hegyoldalak között folyó Csermely-patak, a gyönyörű erdő, barlangok és álbarlangok, tó és várrom is.

Upponyi-szoros
Upponyi-szoros

Magyarország legmélyebb tavaA Rudabányai-tó ugyan nem a természet csodája, hisz bányató, de mára visszafoglalta a természet a vizet és a környékét is. A 60 méter mély tó kinézetében is egyedülálló, mivel a sziklás környezetnek köszönhetően kristálytiszta a vize, ami gyönyörű színekben játszik. A tó történelméről, ami legalább olyan mély és színes, mint a meder, az ORIGO-n még többet olvashatsz.

Rudabányai-tó
Rudabányai-tó