Tényleg öl, butít és nyomorba dönt? Így hat rád a szerelem!

Rengeteg szállóige, szólás és közmondás utal arra, hogy a szerelmet már eleink is valami igen jelentőségteljes, ránk nagy hatást gyakorló dologként élték meg. Hatásaival mindenki találkozott már, aki valaha átélte ezt az érzést, de mit mond a tudomány ezekről a szubjektív tapasztalatokról?

"Vele minden jó, vele minden szép"

Ez a több mint húszéves sláger (bármennyire is klisésen hangzik) nem hazudik! Tudományosan bizonyított, hogy a szerelem jó hatással van az önbizalomra, a magabiztosságra, csökkenti a stresszt, a szorongást. Lehet, hogy amikor remegő térdekkel keresed a szavakat a crush-od előtt, ez utóbbi nem olyan nyilvánvaló, de a tudósok szerint így van.

A szerelem jó hatással van az önbizalomra, a magabiztosságra, csökkenti a stresszt és a szorongást
A szerelem jó hatással van az önbizalomra, a magabiztosságra, csökkenti a stresszt és a szorongástFotó / 123RF

"I'm addicted to you"

Avicii dalának refrénje is alátámasztható tudományos érvekkel. Ha szerelmes vagy, szervezeted több dopamint termel. Ez a hormon felelős a függőségek (igen, például a nikotin-, alkohol- vagy játékfüggőség) kialakulásáért: emiatt érzed úgy, mintha valami tudatmódosító szer hatása alatt állnál, amikor a kiszemelteddel vagy, és ezért szeretnél egyre többet és többet együtt lenni vele.

Ha szerelmes vagy, szervezeted több dopamint termel
Ha szerelmes vagy, szervezeted több dopamint termelFotó / 123RF

"Kicsit meghíztam, de a csajomnak így is oké"

Rossz hír, hogy az Origo cikke szerint az emberek nagy része felszed pár kilót, mikor párkapcsolatban van. (Ami, mondjuk, az első együtt töltött évben akár 6-8 is lehet...) A jó hír viszont az, hogy a kutatások szerint egy jól működő kapcsolatban egészséges döntéseket hozni és életmódot váltani is könnyebb, hiszen a felek megkapják a szükséges érzelmi támogatást, és így könnyebben vészelik át az akaraterőt próbára tevő időszakokat.

De akkor a szerelem tökjó! Miért létezik ez a mondás, ami a címben is szerepel?

Bár mindaz, amit eddig leírtunk, kifejezetten rózsásnak és csodálatosnak hathat, jó tudni, hogy van a szerelemnek egy sötétebb oldala is. Egy egészségtelen kapcsolat éppen ellenkező hatást válthat ki, mint a felsoroltak: megnövelheti a depresszió kockázatát, csökkentheti az önbizalmat, ahogyan megkönnyíti azt is, hogy káros szenvedélyek rabjává váljon az ember.