Hordanád őket? Ruhák, melyek megmentik az óceánt

Többségünk első benyomásai a tengerek és óceánok élővilágáról A kis hableány című rajzfilmhez, esetleg valamelyik ismeretterjesztő csatorna gyerekeknek szóló műsorához kötődnek, éppen ezért, mikor először szerzünk testközeli tapasztalatot róluk, az igazán nagy hatással lehet ránk. Cikkünk főszereplője erre a hatásra alapozta vállalkozását.

Huang Ningning a Fülöp-szigeteken búvárkodott először, és az óceán csöndes, ám ennek ellenére mozgalmas élővilága azonnal rabul ejtette. Vállalkozása elindítására ezen kívül egy kanadai művész, Benjamin Von Wong alkotása sarkallta, melyen egy sellő műanyag palackok között úszik.

A tervező rögtön meglátta a lehetőséget.
A tervező rögtön meglátta a lehetőséget.Fotó / HowBottle

Huang, mikor hallott róla, hogy műanyag hulladékból lehetséges textilt gyártani, rögtön meglátta a lehetőséget: egyszerre védhetné az óceánt, melyért annyira rajong, és alkothatna valamit. Azonban akkoriban Kínában nehéz volt ilyen jellegű vállalkozáshoz támogatókat és vevőket szerezni: senki nem akarta volna azt mondani, hogy a ruhái szemétből készültek. Végül 2017 márciusában sikerült megalapítania a HowBottle-t, melynek forradalmisága nem egyszerűen abban áll, hogy PET-palackokból állít elő szintetikus textileket.

A HowBottle ruhadarabjai stílusosak.
A HowBottle ruhadarabjai stílusosak.Fotó / HowBottle

A vállalkozás és a piacra dobott termékek története arra inspirálja az embereket, hogy hozzanak felelős fogyasztói döntéseket. A HowBottle ruhadarabjai stílusosak és környezettudatos módon készülnek, így a divatrajongók két legyet ütnek egy csapásra. A cég az elmúlt két és fél évben 750 000 palacknyi műanyagot hasznosított újra, ezzel valamelyest megkímélve bolygónkat a terheléstől.