Így pöfékel az Etna hatalmas füstkarikákat - videó

A Szicília északkeleti részén fekvő Etna napjaink egyik legaktívabb vulkánja. Bár mérete a kitörések miatt állandóan változik, 3350 méterével Európa legmagasabb tűzhányója. Február 16-án több száz méter magasba törő lávarobbanás kíséretében tört ki újra a vulkán.

Váratlanul heves aktivitás

Az Etna kitörése nem számít ritka jelenségnek, hiszen kürtőiből szinte megállás nélkül törnek elő kisebb-nagyobb gázfelhők. A február 16-i kitörés azonban annyiban különleges volt, hogy a kutatók nem számítottak ilyen heves aktivitásra.

Veszélyes kiszámíthatatlanság

A műszerek nem tudták előre jelezni a robbanást, mivel a vulkán belsejében olyan gyorsan játszódott le a folyamat, hogy a kitörést csak tíz perccel a robbanás előtt tudták megjósolni. Az Etna kiszámíthatatlan viselkedése szerencsére most nem követelt emberi életeket.

Vannak még különlegességei

Nem csak a hirtelen reakciók miatt érdekes a tűzhányó. Az ezredfordulón megörökítették a kürtőnek egy igen ritka "mutatványát". A kis kör alakú nyílás éppen úgy működik, mint az emberi száj, amikor füstkarikákat formáz. A vulkán a gőz- és gázfelhőket szabályos gyűrűkként pöfékeli ki magából, a karikák mérete akár több száz méteres is lehet. Ezeket tudományos nevükön örvénygyűrűknek nevezik. Bár a jelenség igen ritka, de annál látványosabb.

A vulkán a gőz- és gázfelhőket szabályos gyűrűkként pöfékeli ki magából.Fotó / Italy Magazine