Esport: A sportág, ami járvány alatt is virágzik!

A koronavírus a 2020-as tokiói olimpia elhalasztásával hatalmas csapást mért a sportéletre. Egy mégis állja a sarat: az esport. Ha sose értetted, mit lehet szeretni a videójátékokon, vagy épphogy imádod őket, esetleg esport karriert dédelgetsz, ez a cikk neked szól!

Életmentő infók, ha új vagy a gaming világában

Baráti társaságunkban a lányok többször nehezményezik, mikor videójátékokról beszélünk, és egy kukkot sem értenek abból, amit mondunk. Amellett, hogy így bármilyen beszélgetés igen kellemetlen, a hasonló értelmezhetetlen infóáradat bárkit elriaszthat attól, hogy megismerje a témát. Anélkül, hogy átesnék annak a bizonyos lónak a túloldalára, igyekszem érthetően elmagyarázni a legfontosabb tudnivalókat. Nem árt figyelni, mert így tudjátok legközelebb lenyűgözni barátotokat frissen szerzett tudásotokkal!

Első lépésként tisztázzuk, mi is az esport?

Több, árnyalatnyilag különböző definíciót is találunk rá, de a lényege a következő: videójátékokban való versenyszerű megmérettetés. Az, hogy professzionális vagy amatőr játékosok-e a résztvevői, az emlegetett különbségek egyike közé tartozi. Sőt, vannak, akik a versenyek szervezettségét és nézőszámát is szorosan kötik a fogalomhoz. A bajnokságok tisztaságát etikai kódexek védelmezik. Központi eleme - a verseny - rangsorolt (ranked) mérkőzések formájában jelenik meg.

A média sosem mulasztja el hangsúlyozni a videójátékok káros hatását a fiatalok mentális egészségére.

Ennek cáfolatára kutatások lepték el a világhálót, rámutatva, hogy a videójátékok csak aspektusai lehetnek az agresszivitásnak, magukban nem képesek kiváltani. Persze túlzásba vitelük visszafordíthatatlan következményekkel járhat! Azonban a borúlátás helyett összpontosítsunk arra, mi mindent adhatnak! Fejlesztik a reflexet, döntéshozatalt, problémamegoldó képességet, koncentrációt, multitaskingot, csapatmunkát, szem-kéz koordinációt és sok mást.

Kutatások rámutatva, hogy a videójátékok csak aspektusai lehetnek az agresszivitásnak, magukban nem képesek kiváltani.
Kutatások rámutatva, hogy a videójátékok csak aspektusai lehetnek az agresszivitásnak, magukban nem képesek kiváltani.Fotó / AFP

Értelmező szótár a legnépszerűbb műfajokhoz, játékstílusokhoz:

  • Fighting game: Tipikus "verekedős" játékok, ahol a karakterek egy korlátozott játéktérben küzdenek fegyverek és harcművészeti technikák variációinak segítségével pl.: Street Fighter.
  • Sport game: Sport szimulációs játékok, létező sportágak átültetése pl.: FIFA.
  • Racing: Autóversenyes játékok pl.: F1.
  • FPS (first-person shooter = belső nézetes lövölde): A karakter bőrébe bújva, annak szemszögéből látjuk a történéseket, fókuszban a tűzharccal pl.: Counter Strike: Global Offense.
  • TPS (third-person shooter = külső nézetes lövölde): Az FPS párja, ellenben itt a karaktert kívülről, mozgás közben látjuk pl.: Fortnite.
  • RTS (real-time strategy game = valós idejű stratégiai játék): A játékosok egy kivetített térkép meghatározott pontjain helyezkednek el, ahol erőforrásokat, egységeket, épületeket menedzselnek. A cél egy területet elfoglalása vagy ellenfelünk megsemmisítése pl.: StarCraft.
  • MOBA (multiplayer online battle arena = többjátékos online csataaréna): Hasonló az RTS-hez, a hangsúly a menedzsment helyett a reflexeken van, a játékosok egy hőst/bajnokot irányítanak pl.: Leagues of Legends.
  • DCCG (digital collectible card game = digitális gyűjthető kártyajáték): Hagyományos asztali kártyajátékos alapokra épül, egyedi játékmechanikákkal, animációkkal megspékelve pl.: Hearthstone.
  • MMO (massively multiplayer online): Számtalan játékossal és hatalmas játéktérrel rendelkező online játékok. Esport szempontjából a PvP (player versus player = játékos játékos ellen) módjaik relevánsak pl.: Word of Warcraft.
  • Battle Royale: Úgy képzeljük el, mint az Éhezők viadalát. A játékosoknak egymagukban, vagy kisebb csapatban kell egyedüliként túlélni pl.: PlayerUnknown's Battlegrounds.
Az első hivatalosan elismert esport eseményt fiatal hallgatók szervezték az amerikai Stanford Egyetemen 1972-ben.
Az első hivatalosan elismert esport eseményt fiatal hallgatók szervezték az amerikai Stanford Egyetemen 1972-ben.Fotó / AFP

Most, hogy megismerkedtünk az alapokkal, fejest ugorhatunk a mélyvízbe!

Hol volt, hol nem volt...Talán nem gondolnánk, de az esport nem a 21. század gyümölcse. Az első hivatalosan elismert esport eseményt fiatal hallgatók szervezték az amerikai Stanford Egyetemen 1972-ben. Az egyetemisták a Spacewar! - amit egyben az első számítógépes játékként is tartanak számon - névre hallgató űrrepülő szimulátorban mérettették meg tudásukat és nyerhették el a fődíjat, az egy évre szóló Rolling Stones magazin előfizetést. Évekkel ezen kis hallgatói kezdeményezés után az Atari - szintén amerikai, videójáték konzol- és fejlesztő cég - 10 000 fős résztvevővel büszkélkedhetett 1980-as Space Invaders bajnokságán. Remélem mindenki ismeri ezt a kultklasszikust. Tudjátok ez az, amiben a felülről érkező kis pixeles űrlényeket kell kilőni az alul jobbra-balra mozgatható űrhajónk segítségével. Itt cáfolnám a sztereotípiát, miszerint "a videójátékok nem lányoknak valók." A szóban forgó versenyen ugyanis Rebecca Ann Heineman győzedelmeskedett, ezzel bevonulva a történelembe, mint az első esport-bajnok.

Az ipar meglovagolva a hype-ot, sorra termelte ki az újabbnál újabb játékokat. A játékosok már nemcsak ranglistán szereplő egzakt pontszámokkal küzdhettek, hanem hús vér emberekkel is. Olyan - akkoriban formabontó - műfajok is beszállnak a buliba, mint a fighting game-k, FPS-ek, RTS-ek. A videójáték gyártók és a játékosok mellett több piaci szereplő is meglátta az esportban rejlő potenciált. Megkezdődött az a marketing-promóciós áradat, ami nélkül ma az esport elképzelhetetlen lenne. Nem szabad megfeledkezni a Távol-Kelet esportra gyakorolt befolyásáról sem, de ez a téma egy külön fejezetet érdemel a későbbiekben...

Az esport is egy közösségi élmény.
Az esport is egy közösségi élmény.Fotó / AFP

Most sport vagy sem?Az esport - sport kapcsolata örökös vita tárgyát képezi. Bár sok kapocs fűzi a hagyományos sportágakhoz, egy dolog mégis hiányzik belőle: a mozgás. Egy profi atlétának mindig fizikai teljesítőképessége csúcsán kell lennie, hogy is közelíthetné meg ezt valaki, aki a monitor előtt gubbaszt? És valóban,

az esport nem igényel különösebb fizikai aktivitást, állóképességet viszont annál inkább.

Az online órák, szakdolgozatírás, napi munka során a monitor szinte kiszipolyozza belőlünk az energiát. Ennek tudatában képzeljük el, mi lenne ha minden napunk ebből állna! Igenis kemény munka és hatalmas áldozatok kellenek ahhoz, hogy valakiből profi esportoló legyen. Napi 10 órákat is játékkal kell tölteniük: folyamatosan gyakorolni, dolgozni csapatmunkájukon, nyomonkövetni versenytársaikat és a játékok szabályrendszerének változását, visszanézni és elemezni korábbi meccseiket. Mindezek mellett élni sem árt.

Az esportban még fontosabb a csapatjáték, mint a hagyományos sportban.

Nem ritka, hogy egy csapat játékosai közös háztartásban élnek, így kovácsolódnak össze. Nem akkora hangsúllyal - de hasonlóképpen más sportolókhoz - nekik is karban kell tartani fizikumukat, méginkább mentális egészségüket. Felkészülésüket személyi edzők, menedzserek, pszichológusok, komplett szervezetek támogatják a háttérben. Minden nézőpont kérdése. Ha akarjuk, ha nem, mostanra felnőtt egy olyan generáció, akik számára a gaming ugyan olyan természetes sportág, mint bármi más az olimpián.

Az esport új fejezetet nyitott a történelemben, megállíthatatlanul tör előre, rohanvást növekvő népszerűséggel és anyagi forrással.
Az esport új fejezetet nyitott a történelemben, megállíthatatlanul tör előre, rohanvást növekvő népszerűséggel és anyagi forrással.Fotó / AFP

Hódít a hagyományNincs esport sportjátékok nélkül! Népszerűségük garantált, mivel olyan sportok "számítógépes szimulációi", amik önmagukban is tömegeket mozgatnak meg. Emelett könnyű beugrót kínálnak azoknak, akik kacsingatnak az esport felé és szívesen megismernék ezt a világot.

A gaming mélyvíze helyett, egy számukra ismerős közegben és szabályrendszerben találják magukat.

Csak bíztatni tudok minden sportrajongót, ha van alkalma tegyen egy próbát hasonló játékokkal. Többekké válhatnak mint szokásos nézők, a meccs alakításának aktív résztvevői lehetnek. Pluszpontként szinte az összes ilyen játékot barátaink társaságában is játszhatjuk! Egy kis gyakorlással pedig a rangsorolt mérkőzések listavezetői lehetünk!

Fényes jövő?Az esport új fejezetet nyitott a történelemben, megállíthatatlanul tör előre, rohanvást növekvő népszerűséggel és anyagi forrással. A Rolling Stones magazintól dollármilliárdokig jutottunk. Megélhetési lehetőségek széles skáláját biztosítja az emberek számára, ehhez profi versenyzőnek se kell lenned! Kellő motivációval és gaming iránti szeretettel rendezvényszervező, marketinges, közvetítő, projektmenedzser, és sok más háttértevékenységet végző pozícióban megvetheted lábad a szakmában.

A koronavírus nem terjed az online térben, és földrajzi korlátok sem léteznek. A versenyekre, esportolók felkészülésére a világjárvány nem nyomta húsbavágóan a bélyegét. Ugyanakkor a már-már ceremoniális világbajnokságok hangulata érzékelhetően megváltozott a helyszíni kilátók kiüresedésével. Véleményem szerint, az esport is egy közösségi élmény. Más az otthoni képernyő előtt ülve nézni a meccseket, mint ellátogatni egy rendezvényre, esetleg valahová beülve többedmagunkkal - barátokkal és ismeretlenekkel egyaránt - követni egy élő közvetítést.

Nem mondjuk, hogy cikkünk rövid volt, de reméljük annál többet tudtatok meg az esport világáról! Ha tetszett, kövessétek oldalunk, nemsokára a hazai esportot is górcső alá vesszük!