Milyen vakcina típusok vannak és melyik jó nekem?

Egy ideje másról sem lehet hallani, minthogy kizárólag az oltás lehet a megoldás a koronavírus járvány megállítására és arra, hogy visszatérjen az életünk a normál kerékvágásba. De mit kell tudni a vakcinákról? Mellékhatások lehetnek? Ezekre a kérdésekre válaszolunk most!

A koronavírus járvány immár egy éve az életünk része és jó ideje már az is nyilvánvaló, hogy nyájimmunitást úgy érhetünk el igazán hatásosan, ha beoltatjuk magunkat. Ez alatt azt kell érteni, hogy a lakosság jelentős része már immunis lesz az adott kórokozóval szemben, így azok az emberek is védettek lesznek, akik nem kaphatnak védőoltást. Hogy a lakosság mekkora részének kell átfertőződnie a nyájimmunitás eléréséhez, sok mindentől függ. A covid esetében 70 százalékra becsülik, de pontosan megmondani nem lehet. A vakcina típusokról és azok mechanikai működéséről korábban már írtunk nektek, de lássuk, mit kell tudni a jelenlegi magyarországi oltóanyagokról.

Vannak mellékhatások az egyes vakcináknál?

Általánosságban véve elmondható, hogy a pandémia szükségessé tette, hogy rendkívül sürgősen kifejlesszék az oltást, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy rengetegen kerülnek rendkívül súlyos állapotba, vagy belehalnak a fertőzésbe. Súlyos mellékhatásokról nagyon keveset tudunk, de annyi bizonyos, hogy rengeteg szakember, virológus, orvos dolgozott rajta, hogy a vakcinák jól működjenek. Enyhe tünetek előfordulhatnak, de ez természetes: csupán a szervezet immunválaszát jelzik a beadott anyagra. Az ilyen tünetek között szerepel például láz, fájdalom vagy duzzanat az oltás beadásának helyén, végtagfájdalom, de ezek néhány napon belül általában teljesen megszűnnek.

Az oltás indirekt hatása azért is lényeges, mert abban az esetben is védettséget jelenthet, ha valaki egészségi állapota miatt nem kaphatja meg az oltást.
Az oltás indirekt hatása azért is lényeges, mert abban az esetben is védettséget jelenthet, ha valaki egészségi állapota miatt nem kaphatja meg az oltást.Fotó / 123RF

Melyik a jó vakcina?

Ha figyelembe vesszük a két alternatívát, hogy vagy megfertőződünk vagy beoltanak, akkor mindenképp az utóbbi a szerencsésebb. A világjárvány nem válogat, nagy valószínűséggel ugyanis mindenki meg fogja kapni: a kérdés már csak az, hogy milyen tünetekkel.

Kár lenne kockáztatni: bármelyik oltás jobb megoldás, mint átesni a fertőzésen.

Elképzelhető, hogy mi magunk olcsón megússzuk, de lehet, hogy valamelyik közeli rokonunknak viszont továbbadjuk és ő már súlyos tünetekkel szenvedi végig a vírust, már ha egyáltalán le tudja küzdeni. Tényleg megéri?

Milyen típusú vakcina elfogadott Magyarországon?

Jelenleg ötféle oltóanyaggal oltanak hivatalosan hazánkban:

  • Pfizer BioNtech: amerikai gyógyszergyártó és német biotechnológiai cég alkotta, az első, amelyik zöld utat kapott. Ennek működéséről itt találsz összefoglaló videót.
  • Moderna:amerikai biotechnológiai vállalat, vakcinájuk hasonlóan működik, mint a Pfizeré.
  • AstraZeneca/Oxford: Az Astra Zeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztése, videót itt találsz róla.
  • Szputnyik V: orosz vakcina, amellyel kapcsolatban számos tévhit jelent meg, de ez is teljesen biztonságos, bőséges és részletes információt ebben az összefoglalóban találsz róla.
  • Sinopharm: kínai vakcina, amellyel kapcsolatban szintén rengeteg oltásellenes specifikáció látott napvilágot. Ugyanennek a videónak a 6:56 percétől már a kínai vakcináról esik szó. Tudni kell, hogy Kína a világ egyik legnagyobb gyógyszer alapanyag gyártója, tehát nem jár gyerekcipőben a tudományuk e tekintetben (sem).

Ezen kívül szerződésben állunk még a Janssen és CureVac vakcinák gyártóival, de ezek engedélyezése még folyamatban van, tehát még nem érkezett belőlük Magyarországra. Ezekről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.
A hazánkba érkezett vakcinák típusáról és mennyiségéről bővebb információt találsz ezen az oldalon.

Mindenki szeretné maga mögött hagyni ezt a nehéz időszakot - és lássuk be - az oltás tűnik az egyetlen lehetséges megoldásnak.
Mindenki szeretné maga mögött hagyni ezt a nehéz időszakot - és lássuk be - az oltás tűnik az egyetlen lehetséges megoldásnak.Fotó / 123RF

Hatásosan véd a sima influenza elleni védőoltás a coviddal szemben?

Nem.
Viszont az influenzaoltás évről évre történő beadatása mindenképpen javasolt, hiszen ezzel is erősíteni tudjuk az immunrendszerünket. Gyerekek esetében különösen igaz, hogy akik minden évben megkapják, azok könnyebben viselik az influenza szezont anélkül, hogy heteket kihagynának az intézményes közösségi életből. A koronavírus ellen közvetlenül ugyan nem véd, de egy erősebb immunrendszer könnyebben legyőzi koronavírust is.
Bár az influenzaoltás beadatásával elkaphatjuk az influenzát, de sokkal gyorsabb és jóval enyhébb lefolyásúak lesznek a tünetek; amik egyébként még azok számára is kellemetlenek, akik azt vallják, hogy "egy kis nátha senkinek sem árt".
Így van, de ha elkerülhető, azzal azért jobban járunk nem?